Kæmpe skokæde truet af konkurs: Kan blive den mest omfattende butikslukning i amerikansk historie

Discountskoforhandleren Payless ShoeSource Inc. lukker samtlige af sine forretninger i USA i det, der kan blive den største amerikanske butikslukning nogensinde ifølge Wall Street Journal.

Med lukningen af sine 2.100 butikker over hele landet tegner Payless ShoeSource til at være forretningen med den hidtil største konkurs i verdenshistorien. Dermed slutter discountforretningen sig til andre virksomheder som Toys 'R' Us og tøjforretningen Charlotte Russe, der har tabt kampen mod stigende online shopping. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON/Ritzau Scanpix

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at kæden Payless ShoeSource allerede er begæret konkurs. Det er ikke korrekt. Kæden står dog over for en betalingsstandsning og massiv butikslukning ifølge Wall Street Journal.

Den amerikanske discountskoforretning Payless ShoeSource står over for en mulig konkurs og vil lukke samtlige af sine 2.100 butikker rundt om i USA. Forretningen  har omkring 18.000 ansatte på verdensplan, og dermed tegner det til at blive den største butikslukning i USAs historie.

Det skriver The Wall Street Journal.

Ifølge avisen planlægger virksomheden at indgive en begæring om en såkaldt bankruptcy protection, hvor et selskab ifølge amerikansk lovgivning kan søge om at reorganisere sig selv, når det er kommet i økonomiske problemer. Loven svarer til reglerne om rekonstruktion af insolvente virksomheder i den danske lovgivning. Begæringen kommer mindre end to år efter firmaets seneste omstrukturering, hvor 500 butikker måtte dreje nøglen om, skriver avisen.

Ifølge Payless ShoeSource vil nedlukningen ikke vedrøre virksomhedens internationale butikker, der omfatter 3.400 lokationer på globalt plan. Forretningen forventer at begynde et ophørsudsalg senere på ugen og slår samtidig fast, at butikkerne vil forblive åbne i et stykke tid endnu.

»Vi forventer, at alle butikker vil være åbne til slutningen af marts, og størstedelen vil forblive åbne indtil maj,« sagde en talsperson for forretningen til The Wall Street Journal.

Payless ShoeSource solgte omkring 250 mio. par sko om året, da virksomheden var på sit højeste i 1990erne. Men nu har skoforhandleren mistet to tredjedele af sin andel af det amerikanske marked, og et skuffende julesalg var ikke nok til at holde Payless ShoeSource oven vande, skriver The Wall Street Journal.

Discountbutikkens historie er ikke enestående. Mange detailbutikker i USA og resten af verden møder udfordringer på grund af forbrugere, som i stigende grad shopper online og ikke besøger storcentre eller fysiske butikker så ofte som før i tiden. Særligt konkurrenter som dagligvarekæden Walmart og onlinemarkedet Amazon kvæler butikker som Payless ShoeSource, der ofte ikke tilbyder lavere priser eller bedre shoppingmuligheder, skriver avisen.

»Folk tager andre steder hen. Nutidens forbruger er optaget af bekvemmelighed. Det er meget nemmere at gå online eller en one-stop shop som Walmart, hvor du kan få de ting, som du har brug for,« siger analytiker i investeringsbanken UBS Jay Sole til Today.com.

Dermed kan Payless ShoeSource muligvis snart tilslutte sig klubben af andre selskaber som Toys 'R' Us, FullBeauty Brands Inc. og tøjvirksomheden Charlotte Russe, der alle har måttet erklære sig konkurs og lukke fysiske butikker. Og det er en tendens, der kommer til at fortsætte fremover, hvis ikke detailbutikker er villige til at kigge indad og forholde sig til det omskiftelige handels- og forbrugsmønster.

»Hastigheden af disruption inden for detailhandel er efterhånden anerkendt, men butikkernes vilje til at forandre sig i takt med det står stille. Mange inden for detailhandel bliver fanget i en ondsindet cirkel af at prøve at fange forbrugernes opmærksomhed og mønstre. Hvis ikke der snart bliver handlet, vil mange flere detailbutikker fremover gå konkurs,« siger Greg Portell, partner ved konsulentfirmaet A.T. Kearney, til CNN Business.