Kæmpe skattesmæk til mændene bag »Minecraft«

De tre svenske ejere nød godt af en stigende dollarkurs, indtil de fik deres milliarder fra salget af Microsoft, siger skattemyndighederne.

Den svenske spilsucces Minecraft blev solgt til Microsoft for 22 milliarder svenske kroner for snart fire år siden, men et skatteslagsmål ruller fortsat videre. Arkivfoto: Matthew Tostevin, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Matthew Tostevin

Et kæmpe skattesmæk på 154 millioner svenske kroner rammer nu de tre tidligere ejere af spilsuccesen »Minecraft«.

Det skriver den svenske finansavis Dagens Industri.

De tre svenskere Marcus »Notch« Persson, Carl Manneh og Jakob Porser blev alle milliardærer, da den amerikanske softwaregigant Microsoft i september 2014 købte deres livsværk - spilverdenens svar på Lego-klodsen - for 2,5 milliarder dollars, svarende til 22 milliarder svenske kroner.

Dollaren steg - og så tjente de mere

Trioen fik først sine penge to måneder senere, og i mellemtiden var dollaren steget, så de faktisk tjente 700 millioner svenske kroner mere end forventet på salget af »Minecraft« og selskabet bag det, Mojang. Det opgav de tre dog ikke til de svenske skattemyndigheder, Skatteverket, som satte skatteregningen op, da det blev opdaget. Det klagede de tre svenskere så over, men Forvaltningsretten i Stockholm har nu besluttet, at de skal betale 154 millioner svenske kroner.

De overvejer nu ifølge deres advokat, Jonas Pernholt, om de skal anke beslutningen.

»Minecraft« udkom i november 2011 og blev hurtigt en stor succes.