Kæmpe salg forgylder Apple

Nyt rekordregnskab fra den amerikanske IT-producent, der solgte stort af telefoner og tavlecomputere til jul.

Apples salg nærmede sig et skyhøjt niveau i julen. Foto: Justin Sullivan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple har altid holdt sig i den dyre ende, og det afspejles i pengekassen i det amerikanske IT-selskab, der tirsdag aften fremlagde nyt rekordregnskab med et overskud på 6 milliarder dollars (33,4 milliarder kroner).

Se web-tv: Apples kæmpesalg beroliger

Både overskud og salg overgik, hvad analytikerne havde forventet, og Apple øger nu forventningerne til næste kvartal.

Voldsomme stigninger

Det er navnlig den store efterspørgsel på iPhone-telefonen og iPad-tavle-PCen til jul, der får tallene til at brage i vejret. Omsætningen voksede med hele 71 procent eller 26,7 milliarder dollars. Der blev solgt 86 procent flere iPhone-telefoner, og på de tre sidste måneder af 2010 købte folk endnu syv millioner iPad-computere. Salget af Mac-computere steg med 23 procent til 4,13 millioner solgte.

Apple forventer nu indtægter på 22 milliarder dollars i næste kvartal mod tidligere ventet 20,9 milliarder dollars.

Apples topchef og medstifter, Steve Jobs, meddelte mandag, at han igen langtidssygemeldes. Han angav imidlertid ingen grund, men han fik i 2004 kræft i bugspytkirtlen og fik i 2009 en levertransplantation.

Apple-aktien faldt med mere end to procent på de amerikanske børser tirsdag oven på beskeden.

Under 10 procent af computermarkedet

Steve Jobs' vikar på posten, Tim Cook, slog på en telekonference om regnskabet fast, at »Apple gør det bedste arbejde nogen sinde«.

Han mente, at Apple stadig ser vækstmuligheder på mange markeder, heriblandt PC-markedet, hvor Apples Mac-computere stadig har en markedsandel på mindre end 10 procent.

Apple ventes at komme med en ny iPad med kameraer i løbet af de næste to måneder, så man bedre kan bekæmpe den hær af tavlecomputere, som nu kommer fra blandt andre Samsung og Motorola, alle baseret på Googles Android-styresystem.

Næste udgave af iPhone-telefonen, iPhone 5, vil dukke op umiddelbart derefter sammen med nye computere og musikafspillere.