Kæmpe salg af Switch-spillekonsol sikrer Nintendo bedste resultat i otte år

Julehandelen fordoblede udbredelsen af den populære spillekonsol, som sikrer den japanske gigant sit bedste regnskab i otte år.

Nintendos Switch-konsol blev en storsællert op til jul og vil inden udgangen af marts have rundet 20 millioner styk - langt flere end forgængeren Wii U, som allerede er levet overhalet. Arkivfoto: Toshifui Kiramura, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TOSHIFUMI KITAMURA

Spillekonsollen Switch er blevet en gylden redningsplanke for den japanske spilgigant Nintendo, som kan lune sig med solid indtjening efter en fordobling af salget.

Nintendo fremlagde onsdag morgen det bedste regnskab for et julekvartal i otte år. Det er Swich-konsollen, der trækker hele læsset. 7,2 millioner blev der solgt af den op til jul, og dermed er det samlede antal solgte Switch-konsoller nu fordoblet. Samtidig har Switch allerede solgt mere end forgængeren, den håndholdte Wii U.

Spilsalget følger med op

14,86 millioner har nu en Switch stående derhjemme, hvor Wii U fra premieren i november 2012 og frem til, at Nintendo sidste år stoppede produktionen, nåede op på 13,56 millioner styk. Nintendo regner med at runde 20 millioner solgte Switch-konsoller inden udgangen af marts.

Konkurrenten Sony havde 3. december solgt 70,6 millioner Playstation 4-konsoller, siden den kom på markedet i 2013. Analyseportalen VGChartz gør op, at der nu er solgt 73,6 millioner Playstation 4 og 36,4 millioner af Microsofts konkurrerende Xbox One-konsol.

Den populære Switch-konsol trækker salget af spil med sig. »Super Mario Odyssey« er nu oppe på 9,07 millioner solgte spil, »Martio Kart 8 Deluxe« har solgt i 7,33 millioner eksemplarer, »The Legend of Zelda: Breath of the Wild« i 6,70 millioner eksemplarer og »Splatoon 2« i 4,91 millioner eksemplarer.

Alt sammen får det smilene frem i den ellers hårdt pressede Nintendo-ledelse, som nu forventer, at overskuddet bliver 33,3 procent højere og vil runde 160 milliarder yen eller 8,8 milliarder kroner, når årsresultatet i det forskudte regnskabsår kan gøres op ved udgangen af marts.

Samtidig er Nintendos aktiekurs nu nærmest fordoblet og ligger på det højeste i ni år, siden den nyskabende Switch-konsol kom på markedet i marts 2017. Den er en blanding af en traditionel spillekonsol, som er koblet til under fjernsynet, og en bærbar model, hvor controllerne - »styrepinden« - kan hægtes på som ører, så man kan spille videre på farten. Den bidrager til igen at gøre spillekonsollerne relevante i en tid, hvor mobiltelefoner har overtaget en del af spilmarkedet.

Udvidelser i pap på vej

Nintendo fik i oktober-december et overskud på 116,5 milliarder yen (6,4 milliarder kroner) eller næsten fire gange mere end for et år siden. Ikke siden julen 2009 har selskabet tjent så meget.

Derimod går den beskedne mobilsatsning ikke godt. Nintendo har holdt igen og ikke villet åbne for, at verdens nok mest populære blikkenslager, Super Mario, holdt sit indtog på mobiltelefonerne. Det skyldtes frygten for, at mobilmarkedet ville udhule indtægterne fra spillekonsollerne. De seneste to år har Nintendo alligevel sendt fire mobilspil ud men valgte forleden at droppe det første, Miitomo, på grund af dårlig efterspørgsel.

Den største succes var »Pokémon Go«, som blev en global landeplage for halvandet år siden, men da Nintendo ikke selv har udviklet det, er indtægterne herfra beskedne.

Til gengæld lancerer Nintendo til april Labo, som er en slags Lego Teknik-byggesæt i pap med udstansede dele, som ifølge Nintendos lidt hemmelighedsfulde reklamefilm skal kunne bruges til at bygge såvel et klaver som en motorcykel, en fiskestang, en robotdragt og meget mere, som i alle tilfælde kan rumme Switch-konsollen og dens to controllere, så konsollen kan bruges på helt nye, interaktive måder.