Kæmpe oprydning i Nets’ ledelse efter bankernes frasalg

Tirsdag var genstand for store ændringer i den udskældte teknologivirksomhed Nets’ ledelse, der blandt andet sidder på Dankortet, Betalingsservice og NemID.

Store ændringer i Nets´ ledelse, der bla. sidder på Dankortet, Betalingsservice og NemID Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en stor rokade i Nets’ øverste ledelse er nu en realitet. Tirsdag blev medarbejderne orienteret om, at Barbara Taudorf Andersen, tidligere chef for infrastrukturområdet, forlader Nets. Det samme gør norske Øyvind Apelland, som har stået i spidsen for IT-udvikling. Et område, hvor Nets har fået skæld ud for talrige problemer med for eksempel nedbrud i NemID, Dankortet m.m. Også Peter Green fra HR-afdelingen er fratrådt i Nets. Han har fået job i GN, som han kom fra. Den finske Heikki Kapanen, der var leder af Louttokounti, som Nets købte i 2012, forlader det øverste ledelseslag og er nu blevet forflyttet tilbage som landechef i Finland. Det er dog en mindre stilling end den, han kommer fra.

Nets har i år levet et omtumlet liv, da en gruppe af de største banker i Danmark og Norge solgte Nets til et konglomerat af kapitalfonde og ATP for 17 mia. kroner. Kort tid derefter eksploderede den største medieskandale i Danmark i nyere tid, da det viste sig, at Se & Hør havde haft en kilde hos Nets’ outsourcingpartner IBM, som lækkede fortrolige kortoplysninger om kendtes brug af kreditkort.

Det har givet meget uro internt i Nets, og Mette Kamsvåg stoppede som topchef 8. august. Hun blev erstattet af Nets’ CFO, Bo Nilsson, som er arkitekten bag den seneste ledelsesrokade. Han begrunder ændringerne med den nye strategi, der er lagt for virksomheden efter ejerskiftet.

Ændringer afspejler ny strategi

»Vi har netop foretaget en organisationsændring, der afspejler vores strategi. Med udgangspunkt i kunderne har vi etableret tre nye forretningsenheder med fokus på sektorprodukter, finansielle services og løsninger til forretninger. På den måde vil vi yde en endnu bedre service til vores kunder og øge deres tilfredshed med de produkter og serviceydelser, vi leverer,« siger han.

Rokaden indebærer også, at norske Freddy Haraldsen rykker ind og får ansvaret for »sector services«, som rummer betalingsformidlingsprodukter og kortprodukter. Han beskrives som en gammel rotte i faget, men han har ikke så meget vigtig korterfaring fra Danmark.

Til gengæld er den tidligere landechef Susanne Brønnum overraskende genvalgt til ledelsen. Hun skal dog kun stå for salg til sektoren, hvilket især er kortudstedelsesløsninger til Danske Bank og kortindløsning til Nordea. To vigtige kunder med stor økonomisk betydning for Nets. Desuden er hun nu ude af kontakten med det politiske system og myndighederne. Susanne Brønnum var ude at forsvare Nets i Se & Hør-skandalen, og det kan have givet hende skrammer.

Peter Wírén forfremmes til gengæld og får både ansvar for Teller og Merchant Solution. Det er lidt af en overraskelse. Han er svensker, og det kan være vigtigt, da Sverige er et af de markeder, Nets skal vokse på. Nets’ nye ejere, de amerikanske kapitalfonde Bain og Advent samt den danske pensionsgigant ATP, har udpeget Sverige som et stort satsningsområde. For her er Nets kun en lille spiller i modsætning til Danmark og Norge, hvor Nets sidder tungt på betalingsformidling (Betalingsservice), kortområdet og NemID.

Norske Frode Åsheim forsætter i sin hidtidige stilling med ansvar for blandt andet strategi og opkøb. Pia Jørgensen er den eneste nye på ledelsesholdet. Hun kom 15. august til Nets, da hun øjeblikkeligt afløste Øyvind Apelland. Pia Jørgensen har lang erfaring fra USA og har således formentlig kendskab til kapitalfondenes måde at gribe sagerne an på.