Kæmpe operation at få supermobilnet

Indendørsdækningen skal være i top, når de nye supermobilnet tages i brug i Danmark til foråret.

4G-modemene er endnu nogle store størrelser, langfra billige og kan desuden kun klare et 4G-net. Alle venter på modellen, der er ligeglad med, hvilken teknologi mobilnettene bruger, og blot kobler sig på det nærmeste net. Foto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er tale om en kæmpe operation, når Danmark, Norge og Sverige skal have superhurtig internetforbindelse over mobilnettene.

Alene i Danmark står der op mod 5.000 master og antenner, hvoraf omkring 3.000 bruges af flere teleselskaber på en gang. Men for at sikre en ordentlig dækning uden udfald - også indendørs - på de kommende 4G-net skal der navnlig i storbyerne en del flere antenner op.

Dobbelt så tæt som i dag

»Kapaciteten er problemet. To procent af vore kunder bruger omkring 50 procent af kapaciteten på mobilt bredbånd. Derfor er der behov for at sætte en basestation (en sendemast eller -antenne, red.) op pr. 50 meter til 4G mod nu for pr. 100 meter i Oslo. Det vil tage tid. Men kunderne er ligeglade med, om de bruger 4G, en fast bredbåndsforbindelse eller andet, bare de får den hastighed, som de ønsker sig,« siger Bjørn Amundsen, netdirektør med ansvar for hele Telenors netværk.

Køb adgang: Kom i kontakt med de største virksomheder fra din branche

Telenor er i færd med at udskifte i alt 10.000 basestationer, så de kan klare alle tre mobilnet: det gamle GSM-net, 3G-nettet og nu også 4G-net.

Verdenspremiere i Oslo og Stockholm

Telia, som er Nordens største teleselskab, åbnede 14. december 2009 verdens første 4G-mobilnet. Det skete i Oslo i Norge og Stockholm i Sverige. 200 sendere dækker i øjeblikket det centrale Oslo, andre 300 det centrale Stockholm.

Telias plan går på at nå 25 flere byer i Sverige og fire flere i Norge inden nytår. I 2011 vil 228 svenske byer have 4G-mobildækning.

Telias ansvarlige for mobildækningen, direktør Tommy Ljunggren, vil dog ikke ud med det præcise tal på, hvor mange der anvender 4G-nettene i dag.

»Der er endnu ikke så mange brugere, men jeg kan ikke oplyse antallet,« siger han.

Ingen trafikprop i Danmark

For Telia er der pres på i hjemlandet Sverige, hvor grænseloftet for kapacitet snart nåes, fordi brugen af mobilt bredbånd - altså trådløs internetforbindelse fra en avanceret mobiltelefon eller bærbar computer med mobilmodem - er eksploderet. Kapaciteten er ikke et problem i Danmark.

»Nej, vi forventer, at udbygningen vil imødegå flaskehalsen,« siger Allan Kock, der er direktør for Telias danske net.

Køb adgang: Kom i kontakt med de største it- og elektronikvirkomheder i Danmark

Han understreger vigtigheden af fortsat massive investeringer i både 3G og 4G, så dækningen bliver så bred og hastigheden så høj som muligt.

Direkte på TV

Selv om det fortsat kun er for de særligt indviede at bruge 4G-nettene, som stadig er i afprøvningsfasen, har de alligevel haft deres virkelige, folkelige debut. Da den svenske kronprinsesse Victoria i juni blev gift, brugte svensk TV4 og SVT 4G-nettet til direkte transmission ved at koble et kamera trådløst til en computer med 4G-modem.

Nogle virksomheder anvender 4G som sikkerhed, hvis den normale internetforbindelse skulle gå ned.

»Mange unge ønsker ikke en fast bredbåndsforbindelse, og hvis man ikke ligefrem bruger det til IP-TV (TV leveret via internetforbindelsen, red.), så er 4G udmærket,« siger Tommy Ljunggren fra Telia.

Venter på USB-modem

Lige nu venter teleselskaberne frem for alt på, at udstyret - de USB-modem, der skal bruges - kommer ned i pris, og at de bliver i stand til automatisk at »hoppe« mellem de tre typer af mobilnet, så man aldrig falder af men konstant har forbindelse - om end muligvis langsommere end forventet.

I Sverige er det, ifølge Tommy Ljunggren, stadig under 30 procent af mobiltelefonerne i brug, der kan klare 3G-nettene.

Det finske teleanalysefirma Omnitele forventer, at der inden nytår er 22 4G-net i aktiv brug i hele verden.