Kæmpe offentlig teleaftale skal spare 150 mio. årligt

Telenor vinder stor tillægsaftale på op til 153.000 offentlige mobilabonnementer. Det er lykkedes det offentlige at presse priserne i bund.

Foto: Lars Rasborg

Den anden og sidste del af den hidtil største aftale om at få billigere priser på telefoni faldt fredag eftermiddag på plads og sikrer, at det offentlige kan spare næsten 150 millioner kroner om året.

Fredag eftermiddag vandt Telenor en stor tillægsaftale, som ventes at dække 153.000 offentlige mobilabonnementer, bredbåndsabonnementer og fastnetabonnementer. Aftalen supplerer den store teleaftale, som 65 kommuner i begyndelsen af maj indgik med TDC. Det var Danmarks største teleaftale på 560 millioner kroner over fire år og gav de deltagende kommuner langt lavere mobilpriser og bedre mobil- og dermed også datadækning i særligt ramte områder. Det bliver således næsten gratis at ringe fra både fastnet- og mobiltelefon.

Aftalen fra maj var forpligtende for de deltagende kommuner. Fredagens toårige aftale, der gælder for 2014-2016 og træder i kraft til juli, er en tillægsaftale, som er frivillig, og som gør det muligt for regionerne, selvejende uddannelsesinstitutioner som gymnasier, erhvervsskoler og universiteter samt halvoffentlige virksomheder og forsyningssektoren at koble sig på og få del i de lavere priser, som det er lykkedes at presse igennem hos Danmarks to største telekoncerner.

Aftalen er indgået gennem Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), der har til formål at sikre mængderabat for det offentlige ved at forhandle aftaler med leverandørerne, som både statslige, regionale og kommunale myndigheder herefter kan tilslutte sig og på den måde i fællesskab spare penge og besværet med selv at afvikle de nødvendige udbud.

Vicedirektør Benjamin Salamon fra rådgivningsfirmaet Netplan, som har været konsulent på udbuddet, anslår, at de 65 kommuner kan spare 73 millioner kroner om året på den tidligere aftale.

»På den nye aftale, der er særligt attraktiv for regionerne, de resterende af de 98 kommuner, universiteter, forsyningssektoren, gymnasier og erhvervsskoler, står det offentlige til at vinde 89 millioner kroner årligt,« siger han.

Udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding, kalder direkte de to aftaler for »den bedste telesituation, som den offentlige sektor nogen sinde har stået i«.

Både TDC og Telenor, som hver især skal dække den anden part ind på de to aftaler, hvis den primære leverandør ikke kan levere varen, er gået med til de pressede priser, fordi ordren er s? stor og giver udsigt til, at der kan komme mere til undervejs.

Staten er ikke omfattet af aftalerne, fordi staten i efteråret 2013 indgik en separat, forpligtende aftale med Telenor.

SKI-aftalerne er dog ofte blevet beskyldt for at være firkantede, fordi det oftest har betydet et langt snævrere udbud af varer og dermed valgmuligheder at opnå de lavere indkøbspriser.