Kæmpe nedtur for dansk aktiefavorit: lave forventninger sender kursen i frit fald

Medicoselskabet Ambu nedjusterer forventningerne til omsætning og salg, efter de har opsagt samarbejdet med en amerikansk distributør. Og det har fået virksomhedens mangeårige optur til for alvor at gå i stå.

Ny topchef og en ændring i strategien sætter en stopper for danske Ambus mangeårige optur - nu er aktiekursen blevet halveret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det har været et hårdt år for danske Ambu, der sælger medicinsk udstyr. Og nedturen fortsætter. Aktien er nemlig siden i går dykket med 20 pct. og lander på en kurs på omkring 90 kr.

Ambu har opsagt samarbejdet med sin amerikanske distributør Tri-anim, der har stået for en stor del af salget af det centrale engangsendoskop Ascope, der bruges til kikkertundersøgelser.

»Vi er overbeviste om, at vi med vores pipeline af nye produkter blandt andet inden for øre-næse-hals og urinveje vil være i stand til at maksimere omsætningsvækst gennem direkte salg. Det er en attraktiv investering for Ambu, fordi følgerne af overgangen vil blive opvejet af højere langsigtet vækst,« udtaler topchefen i Ambu, Juan-José Gonzalez, i en pressemeddelelse.

I fremtiden vil virksomheden altså investere massivt i det amerikanske marked og selv stå for salget af engangsendoskopet. Beslutningen skaber en usikkerhed, som har fået aktiekursen til at dykke voldsomt.

Fra kæmpe optur til kæmpe nedtur

Ambu har ellers i mange år været i forrygende fremgang, hvor aktiekursen på ti år blev fordoblet 19 gange. Men så blev den adm. direktør Lars Marcher overraskende fyret tilbage i maj, Juan-José Gonzalez overtog topposten og ændrede markant på strategien.

Marcher havde høje forventninger til Ambu, mens Gonzalez af to omgange har nedjusteret dem. Og det er disse nedjusteringer, som har givet anledning til store tæsk på fondsbørsen torsdag morgen.

»Der er ingen tvivl om, at Lars Marcher var meget optimistisk. Den nye topchef har ændret på strategien og lanceringen af engangsendoskoperne. Med nattens nyheder vil man så selv varetage salget direkte i USA,« forklarer aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, som påpeger, at Ambus beslutning i USA også er positiv:

»Hvis man skal tage det sure med det søde, så er det et udtryk for, at man virkelig tror på sin egen portefølje, på sine egne evner, og man tror på det amerikanske marked,« siger han.

Før udskiftningen i topledelsen kostede en aktie i Ambus 190 kr. Efter Marchers fyring faldt kursen til 140 kr., og med den nye topchefs ændringer er aktien dalet helt ned til 90 kr. Kursen er dermed blevet mere end halveret på de sidste tre måneder.

Det har ligeledes fået milliardvirksomhedens markedsværdi til at falde fra 38 mia. kr. til 19,3 mia. kr.

Ændringer i strategien

Efter topchef Gonzalez’ beslutning om at droppe den amerikanske distributør, har Ambu samtidigt nedjusteret forventningerne til omsætningen og salget af endoskoperne markant.

»Investorerne ser på forventningerne om et endoskopsalg, der ligger ude i fremtiden. Den nye nedjustering til forventningerne i indeværende regnskabsår skaber usikkerhed om det fremtidige vækstfundament. Det går ud over aktien,« siger aktieanalytikeren.

Ifølge Søren Løntoft Hansen reagerer Ambus aktie også kraftigere på ændringerne i strategi og salg, end man ser blandt andre aktier i øjeblikket. Det skyldes en usikkerhed, om hvordan markedet for endoskoper kommer til at udvikle sig fremadrettet.

»Der er usikkerhed om, hvorvidt markedet kommer til at transformere sig fra genbrugelige endoskoper til engangsendoskoper, og i hvilket omfang Ambu kommer til at få fat i det her potentielle engangsendoskopmarked,« siger aktieanalytikeren fra Sydbank.

Det bliver altså formentligt salget af engangsendoskoperne, der kan vende kursen om for Ambus aktier i fremtiden. Samtidig peger Søren Løntoft Hansen på, at der for en ny topchef kan være en ide i at starte med lave forventninger.

»Der kan godt være et incitament for nye topchefer til at lægge sig lidt konservativt, så man for alt i verden ikke skuffer markedet. Jeg synes, han tager fat ved roden og ændrer strategien markant. Han kunne jo bare fortsætte med den nuværende distribution, og så havde ingen lagt mærke til noget i dag,« lyder det fra analytikeren.