Kæmpe milliardbeløb skal understøtte grøn energi

EU arbejder med en plan, der skal give 1.487 milliarder kroner til at investere i grøn energi og infrastruktur.

  Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFFI LOOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grøn energi er en dyr affære. Såvel solenergi som vindmøller på lands og til vands er helt afhængige af statslig understøttelse, hvis prisen på grøn energi skal kunne konkurrere med det brune modstykke fra kul og olie.

Det dog ikke ligefrem råderum, der er mest af i de gældstyngede, europæiske statsbudgeter, og understøttelsen af den grønne energi har været ét af de steder, hvor flere lande har valgt at skære.

Nu kan kavaleriet dog være på vej, for den spanske avis El Pais melder om, at EU arbejder på en investeringsplan, der vil kunne give den grønne sektor kunstig åndedræt i lang tid.

Ifølge den spanske avis vil hele 1.487 milliarder kroner blive skudt i Den Europæiske Investeringsbank (EIB), der til gengæld skal bruge pengene på at garantere for udstedelsen af obligationer i grøn energi, infrastruktur og teknologi, der kan tilbydes til pensionskasser og andre institutionelle investorer.

Penge skal findes i de 8.900 millarder kroner, der ligger i den europæiske stabiliseringsfond, men der arbejdes også med en plan, hvor financieringen af EIBs kapitaludvidelse sker gennem bidrag fra medlemslandene.

Nyheden kan vise sig at være en god nyhed for specielt DONG Energy, har har haft stor succes med at bygge grønne projekter og få industrielle- såvel som insitutionelle investorer med på vognen.