Kæmpe lussing til Vestas: Falder 20 procent på børsen

Prispresset har for alvor fået tag i Vestas, der ellers har virket immun over for de faldende priser. Aktiemarkedet reagerer prompte fra morgenstunden og sender vindmølleaktien ned med 20 pct.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vindmølleproducenten Vestas får deciderede tæsk på fondsbørsen her fra morgenen af. Selskabet har i dag offentliggjort sit regnskab for årets ni første måneder, og her stod det for alvor klart, at vindmøllebranchens prispres nu også mærkes på Hedeager i Aarhus, hvor Vestas har hovedkontor.

Siden Anders Runevad tog over som adm. direktør, har Vestas kun opjusteret sine resultater, men i dag måtte man imod sædvane indsnævre sine forventninger til årets indtjening en smule. Før forventede Vestas at have et driftsresultat på 12-14 pct., men man forventer nu 12-13 pct. Den nedadrettede indsnævring kan syne af lidt, men den er et udtryk for det prispres, som hele vindmøllemarkedet føler for tiden, og det er denne frygt for fremtidens indtjening, som ifølge Nordnets Per Hansen skuffer investorerne.

Og skuffelsen mærkes i den grad på børsen, hvor Vestas i skrivende stund falder med omkring 20 pct.

»Indtil videre kører det fint, men vi må nok til at vænne os til, at de indtjeningsmarginaler, vi har set i 2016 og hidtil i 2017, ikke bliver hverdag fremover,« siger Sydbanks Vestas-analytiker, Jacob Pedersen, til Ritzau Finans.

»Selve den justering er jo marginal, men når vi kigger på udsigterne for 2018, så får de en over dørken i det her regnskab. Det er de forandringer og lavere priser, der giver vanskeligheder.«

Prispresset har ellers været tydeligt i Vestas i et par kvartaler. Berlingske Business beskrev allerede i foregående kvartal, hvordan Vestas fik betragteligt mindre for sine ordrer. Det skyldes særligt de nye udbudsmodeller, hvor støtten til landvind gives i meget konkurrenceprægede auktioner. Finansdirektør Marika Fredrikson sagde i forbindelse med regnskabet for andet kvartal:

»Markedet er meget konkurrencepræget, og i de auktioner, som nu kommer ind, er konkurrencen endnu hårdere. Jeg mener, at vi har set meget stabile præstationer alt i alt, men jeg tror, at hele banen vil ændre sig med auktionerne,« siger hun.

Aktiefaldet hos Vestas kommer ikke engang en uge efter, at selskabet sidst tog et ordentligt fald på børsen, efter der blevet sået tvivl om den vigtige PTC-støtteordning i USA. Det var dog ikke så stort som de 17 pct., som Vestas falder med i dag, men tilbage står dog, at november har været en forfærdelig måned for Vestas' aktionærer, der ellers kun har oplevet fremgang de seneste år.

Nedenfor kan du se udviklingen i Vestas' aktiekurs den seneste måned. Billede og data fra Bloomberg.