Kæmpe kapitalindskud vækker opsigt

Trustpilot får nærmest stående applaus i iværksættermiljøet efter at have rejst en halv mia. kr. Men succesen må ikke overskygge, at der stadig er udfordringer.

Peter Holten Mühlmann, der er stifter og ejer af Trustpilot, som han stiftede i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver sendt anerkendende nik mod Pilestræde i Købenavn i disse dage. Her ligger internetvirksomheden Trustpilot, og torsdagens melding om, at den 400 mand store virksomhed nu bliver polstret med over en halv mia. investorkroner, vækker begejstring i hovedstadens iværksættermiljø.

Trustpilot har længe været kendt som en af de danske pionerer i den fremadstormende internetbaserede branche, og dens koncept, som handler om at samle brugeranmeldelser af køb på nettet, har i flere år været set som et eksempel til efterfølgelse. Virksomheden er vokset stabilt, og investorer har ad flere omgange kastet store millionbeløb efter den og stifteren Peter Holten Mühlmann.

Derfor er reaktionen på torsdagens nyhed da også særdeles positiv. En af dem, der glæder sig på Trustpilot-holdets vegne, er Tommy Andersen, en kendt privatinvestor i startupmiljøet, som tjente en formue på salget af højttalervirksomheden Libratone. Men han glæder sig lige så meget på vegne af det spirende startup-miljø i Danmark.

»Eksemplets magt er stærkt. At Trustpilot viser vejen, vil få flere danske startups og vækstvirksomheder til at gå hårdt efter målet – ligesom flere internationale investorer vil få øjnene op for det spirende danske techmiljø. Det er en positiv spiral, som får en afsmittende effekt,« siger Tommy Andersen.

Stadig lang vej

En anden af de kendte ansigter i iværksættermiljøet er Tine Thygesen. Hun har stiftet flere virksomheder og arbejder i dag i ledelsen på portalen Colego. Hun mener, at Trustpilots investorsucces skal ses i lyset af virksomhedens globale ambitioner og strategi. Den mener hun, at andre kan lære noget af.

»De er ved at blive virkelig globale, fordi de har valgt at satse på det. Man skal turde gå efter førerpositionen. Det har krævet mod og mandshjerte, men Trustpilot er en virksomhed, der ikke har været beskeden og har pakket sig. De har været aggressive, og det giver nu afkast. Det kan inspirere andre,« siger hun.

På trods af rosen og forventninger til, hvad eksemplet Trustpilot kan betyde for andre techiværksættere, skal man ikke læne sig tilbage og tro, at den fornyede internationale interesse løser alle problemer. Formanden for dansk iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø, er glad på Trustpilots vegne, men mener også, man skal lære noget andet af sagen.

»Det viser jo, at når det lykkes at få investorer, så kan det føre til et internationalt gennembrud. Problemet er bare, at der stadig er for få investorer, der retter blikket mod Danmark, og måske tør satse de ti millioner, det kræver. Specielt i de tidligste faser. Fundamentet for ventureverden skal være i orden. Og det er det endnu ikke herhjemme,« siger Christian Walther Øyrabø og tilføjer:

»Problemet er, at Trustpilots succes faktisk kan skævvride billedet, når man ser på, hvor mange penge der strømmer ind til danske iværksættere. Vi skal passe på, at det ikke bliver årsag til, at politikere konkluderer, at alt er godt. For det er et ikke. Men derfor kan vi alligevel godt glæde os på Trustpilots vegne.«