Kæmpe jordsalg i Ørestad snart afsluttet

By & Havn offentliggør om kort tid resultatet af et udbud af jord til flere tusinde boliger og byggeri for ti milliarder i Ørestad Syd. Hele Ørestad har rundet 10.000 indbyggere og 16.000 arbejdspladser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udviklingsselskabet By & Havn, der sælger byggejord i blandt andet Ørestad og Nordhavn, venter om få uger at fremlægge resultatet af et kæmpe udbud af jord i det sydvestlige hjørne af Ørestad.

Området var oprindeligt udlagt til kontorer, men en ny helhedsplan lagde i efteråret 2014 op til knap 3.000 boliger, fordi netop boliger nærmest bliver revet væk i hovedstaden i disse år, mens det går trægere med kontorer. Ved forårets store Mipim-ejendomsmesse i Cannes lancerede By & Havn udbuddet, som blev gennemført i det tidlige efterår.

Læs om lanceringen af det store jordsalg i Ørestad Syd

»Vi har fået bud på alle byggefelter, og vi har fået gode bud. Vi regner med at offentliggøre resultatet lige omkring nytår,« siger administrerende direktør Jens Kramer Mikkelsen.

Kramer Mikkelsen og hans folk forhandler med de projektudviklere, byggefirmaer og investorer, som har lagt billet ind på at købe jord.

Boliger for milliarder
By & Havn kaldte tidligere arealerne for Kalvebodområdet, mens salgsmaterialet nu, måske en kende mindre lyrisk, beskriver det som masterplanområdet.

De enkelte byggeprojekter skal passe til vinderforslaget om en helhedsplan, udviklet af Aarhus-tegnestuen Transform, der også står bag det nye Industriens Hus på Rådhuspladsen i København. Som Berlingske beskrev sidste år, omfatter planerne en kombination af rækkehuse og lejligheder – og dertil butikker og cafeer i gadeplan.

Læs om helhedsplanen fra Transform - med masser af rækkehuse

Læs portræt af arkitekten bag helhedsplanen

Området er på 265.000 kvadratmeter – eller næsten 40 fodboldbaner – og i runde tal kan der blive tale om byggeri til en værdi af mindst en halv snes milliarder.

By & Havn har sat planerne i Ørestad op i gear. Tempoet på jordsalget i Nordhavn er nemlig sænket på grund af anlægsarbejdet med en helt ny metrogren dér.

Tusindvis af beboere
Efterhånden har mange tusinde mennesker deres daglige gang i det, der før årtusindskiftet var åbne marker på Vestamager.

»I Ørestad Nord er vi stort set i hus (med jordsalg, red.), og noget tilsvarende gør sig gældende i Ørestad City. Der er meget stor efterspørgsel på boliger, men vi mærker gryende interesse for erhverv, også fra små virksomheder, som gerne vil bo moderne,« siger Jens Kramer Mikkelsen.

I øjeblikket er de fleste byggerier og projekter i gang i Ørestad Syd, mens By & Havn så småt gør klar til at udvikle den sidste bydel, Amager Fælled-kvarteret, hvor der kun er en smal stribe byggeri øst for metroen.

Udviklingsselskabet anslår, at hele Ørestad i øjeblikket har omkring 10.000 indbyggere og 16.000 arbejdspladser.

Bellakvarter på vej
Dermed er der stadig et stykke vej til de oprindelige mål om 20.000 beboere og 60.000 job, men Kramer Mikkelsen vurderer, at der vil ske en forskydning mod færre kontorer og flere boliger.

Det seneste par uger er to nye boligprojekter dukket op: Svenske Skanska vil bygge fire blokke med i alt 300 lejligheder ved byparken i Ørestad City, mens ligeledes svenske NCC er på vej med 123 lejligheder fordelt på to huse, det ene i 14 etager.

I foråret blev knap 2.000 boliger varslet omkring Bella Center. Hovedaktionæren i kongrescentret, investeringsselskabet Solstra, har indledt salget af de første rækkehuse, og senere følger lejligheder og måske også kontorer på de store arealer rundt om centret og det ikoniske Bella Sky-hotel.