Kæmpe IT-ordre skifter hænder

Pensionsselskabet PenSam gør op med årtiers tradition for selv at stå for al software og IT og indgår kæmpe-aftale med KMD, der håber på at kunne bruge den som murbrækker til det svenske og norske marked.

Eva Berneke, adm. direktør i KMD. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som det første pensionsselskab herhjemme dropper PenSam selv at stå for IT og software og lægger det hele i hænderne på IT-giganten KMD, som dermed får sin største aftale nogen sinde med en enkelt erhvervskunde. Aftalen er på et stort, trecifret millionbeløb.

KMD, der i dag ejes af den amerikanske kapitalfond Advent og pensionskassen Sam­pension, men som tidligere under navnet Kommunedata var ejet af de danske kommuner, skal over de næste to år indføre en ny IT-løsning på liv- og pensionsområdet.

Samtidig skal KMD vedligeholde al øvrig software og overtager fra sommeren 2017, hvor PenSams nuværende aftale med konkurrenten NNIT udløber, også selve IT-driften. PenSams aftale med KMD gælder i syv år, og 54 medarbejdere fra PenSams IT-afdeling flytter 1. oktober over til KMD.

»Det er relativt store penge. For PenSam handler det om, hvad der er vigtigt for at drive vores forretning. Pensionsbranchen har haft tradition for at lave hvert sit IT-system og båret alle omkostninger i forhold til myndighedskrav, regulering, skatteindberetning med mere,« siger Torsten Fels, administrerende direktør for PenSam siden august i år og medlem af direktionen siden januar 2013.

»IT er den største enkeltpost, men en livrente er jo en livrente, ganske som en bankkonto er en bankkonto. Derfor bør der i pensionsbranchen sagtens kunne findes en standard. Dette er kulminationen på halvandet års arbejde med at finde den rigtige løsning, så det er en god dag,« siger han.

PenSam har 400.000 kunder, og de har udsigt til at få det billigere fremover.

»De seneste par år har vi sænket den gennemsnitlige omkostning pr. kunde fra 600 til 500 kroner. Min ambition er at nå 400 kroner, og denne aftale vil hjælpe et godt stykke ad vejen, fordi vi fremover abonnerer på en service i stedet for at investere i og udvikle IT-systemer selv. Selv om det meste af aftalen foregår dybt i maskinrummet, vil kunderne kunne mærke, at det bliver billigere, og når vi er helt igennem, vil de kunne kommunikere mere effektivt og moderne med os gennem bedre brugerflader,« lover Torsten Fels.

En vigtig brik

Det er KMDs opkøb i januar i år af IT-virksomheden Edlund, der har specialiseret sig i netop software til pensionsverdenen, som banede vejen for aftalen. Edlund med omkring 200 medarbejdere sidder på omkring halvdelen af det danske marked på området og vil også gerne ud i det øvrige Skandinavien.

»Købet af Edlund var en vigtig brik, og nu forsøger vi at bygge en IT-standard op for det samlede liv- og pensionsmarked – og har da allerede fået en del nysgerrige forespørgsler. Så jeg håber bestemt, at vi kan tage det videre til også Sverige og Norge, for »matematikken« i systemerne er jo den samme i alle landene,« forklarer Eva Berneke, administrerende direktør for KMD.

Hun vil ikke sætte en præcis værdi på aftalen men beskriver den som »et trecifret millionbeløb i den pænt høje ende«.

KMD hentede sidste år 57 procent af sin omsætning på omkring fem milliarder kroner blandt kommunerne, men satser bevidst på at få bedre fat i både erhvervslivet og staten.

»Denne aftale vil helt sikkert rykke i den rigtige retning, fordi den ligger uden for den offentlige sektor og kommunemarkedet, som historisk har været KMDs spillebane,« siger Eva Berneke.