Kæmpe fyringsrunde i Novo Nordisk

Det danske medicinalflagskib Novo Nordisk fyrer i alt 1.000 medarbejdere. Heraf 500 i Danmark. Forklaringen er voksende pres i USA.

Novo Nordisk hovedsæde. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalgiganten Novo Nordisk tager nu for alvor hul på at skære omkostningerne til i virksomheden, der er under stigende pres på det amerikanske marked.

I dag fortæller firmaet, at man vil fyre omkring 1.000 ansatte ud af de i alt 42.300 stillinger i den globale organisation.

Sparerunden ventes at få størst følger i selskabets forsknings- og udviklingsenheder og stabsfunktioner i hovedkvarteret samt stillinger i den globale kommercielle organisation.

Det kommer også til at ramme hårdt i Danmark, hvor det ventes, at 500 stillinger skal fjernes..

Det er et af flere tiltag, der er iværksat for at reducere driftsomkostningerne som følge af den udfordrende konkurrencesituation, virksomheden står overfor i 2017, navnlig i det store amerikanske marked, lyder det fra selskabet i en børsmeddelelse.

De fleste af afskedigelserne ventes at blive kommunikeret til berørte medarbejdere i løbet af de næste to måneder efter forhandling i henhold til
lokale arbejdsmarkedsregler.

Reduktionen af medarbejderstaben og de dermed forbundne omkostninger ændrer ikke på de finansielle forventninger til 2016, der blev kommunikeret i forbindelse med Novo Nordisk' halvårsregnskab i starten af august.

»Vi beklager dybt, at gode kolleger står til at miste deres job, og det har været en tung beslutning at træffe,« siger administrerende direktør Lars Rebien Sørensen i selskabsmeddelelesen.

Lars Rebien Sørensen, der selv forlader selskabet ved årsskiftet, fortæller, at fyringerne er nødvendige for at sikre, at selskabet har »en bæredygtig balance« mellem indtægter og udgifter.

»I den nuværende situation er vi nødt til at prioritere investeringer i vigtige produktlanceringer, som vil bringe innovation til patienter og drive vores
fremtidige vækst,« siger han.

Novo Nordisk har fået børshøvl på grund af et voksende prispres i USA, hvor en giftig cocktail af hård konkurrence og indkøbscentraler, der presser priserne, tvinger giganten til at sænke priserne på diabetesprodukterne.

Presset fra både konkurrenter, offentlige sygekasser og private på det amerikanske marked fik tidligere på måneden investeringsbanken JP Morgan til at vurdere, at Novo kommer til at skære en væsentlig flig af prisen på selskabets fremtidshåb Tresiba allerede næste år.

Ifølge det internationale finanshus må Novo således indstille sig på at Tresiba, der er et såkaldt basalinsulin, kan blive solgt med rabatter på helt op til 25 procent i 2017.

Allerede i slutningen af august bebudede Novo Nordisk et ansættelsesstop også som følge af situationen i USA. Med fyringerne in mente tegner det til at være et foreløbigt punktum på den store medarbejdervækst, der har været i successelskabet fra Bagsværd, der siden 2010 har ansat næsten 4.000 nye medarbejdere i Danmark.

Siden juni 2015 er antallet af medarbejdere i Novo Nordisk som helhed vokset med syv procent.