Kæmpe fyringsrunde hos Sony i Lund

Omkring 1.000 medarbejdere bliver sagt op i ny nedskæring hos den pressede mobilgigant.

Sony Mobile præsenterede ingen ny toptelefon på sidste uges Mobile World Congress, verdens største mobilmesse, i Barcelona men fortsætter med at udvide sin Xperia-serie, som også omfatter roste tavle-PCer. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA

Godt halvdelen af de ansatte hos mobilproducenten Sony Mobile i Lund ved Malmö bliver afskediget.

Det fik medarbejderne ifølge Sveriges Television at vide på et stormøde mandag morgen, hvor de alle var indkaldt.

1.000 stillinger, heriblandt konsulenter, skal skæres bort på udviklingscenteret i Lund. Det svarer til godt halvdelen af de 2.200, som arbejder hos Sony Mobile i Lund.

Sverige hårdt ramt i stor spareplan

De 1.000 stillinger udgør også næsten halvdelen af den spareplan på 2.100 jobs, som Sony Mobile for en måned siden annoncerede at ville sætte i gang, fordi salget af mobiltelefoner går trægt.

Der er omkring 1.800 ansatte og 400 konsulenter tilknyttet Sony Mobile i Lund, som siden oprettelsen af det daværende Sony Ericsson i 2001 har været et af selskabets vigtigste udviklingscentre. Den svenske mobilgigant Ericsson, gennem hvis udstyr omkring 40 procent af verdens mobiltrafik går, solgte i 2012 sin halvdel af selskabet til partneren Sony, der omdøbte selskabet til Sony Mobile.

Sony har siden kæmpet for dels bedre at udnytte andre dele af den store koncerns viden i mobiltelefonerne, dels med at få en bedre økonomi.

Har overvejet at sælge telefoner fra

Sonys Xperia-serie af mobiltelefoner får megen anerkendelse og ros, men salget går ikke så godt, som ledelsen kunne ønske sig. Ifølge analysehuset IDC, som følger teknologimarkederne tæt, sad Sony i oktober-december på 12 procent af det danske smartphonemarked efter Apple med 44 procent og Samsung med 32 procent.

Sonys topchef, Kazuo Hirai, sagde så sent som i sidste uge, at mobilproduktionen fortsat er en væsentlig del af Sony-koncernen. Han har tidligere luftet muligheden af, at Sony frasælger mobilproduktionen, sådan som det skete med PC-produktionen (med Vaio-mærket som det mest kendte) for nylig.

I 2013 blev 400 ansatte sagt op i Lund, og hovedkontoret for Sony Mobile blev samtidig flyttet til Tokyo.