Kæmpe fremgang for Telenor

Danmarks næststørste teleselskab henter 44.000 nye mobilkunder op til jul og tjener samtidig langt flere penge.

Kampen på det danske telemarked fortsætter med at være hård, og det er svært for teleselskaberne at tjene penge, selv om det dog er lykkedes at hæve priserne gennem det seneste år. Telenor måtte i august ud i en fyringsrunde. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et år med ellers konstant tilbagegang har Danmarks næststørste teleselskab, norskejede Telenor, hentet 44.000 nye mobilkunder op mod jul og tjener samtidig flere penge.

Telenor er nu oppe på 1.820.000 mobilkunder i Danmark efter i oktober-december at have øget sit driftsresultat (EBITDA) fra 111 millioner norske kroner (koncernen afregner ikke i danske kroner) for et år siden til nu 146 millioner norske kroner. Omsætningen er dog gået tilbage fra 1.431 til 1.311 millioner norske kroner.

Antallet af fastnetkunder fastholdes på 74.000, mens Telenor på et kvartal har mistet 3.000 internetkunder og nu har 149.000, viser regnskabet, som kom torsdag morgen.

Topchef: Stadig ekstrem konkurrence

»Jeg glæder mig over, at vi har øget den samlede indtjening, og at vi har set en tilvækst af nye kunder i fjerde kvartal. Vi befinder os dog stadigvæk i et marked med ekstrem konkurrence, og derfor har vi naturligvis fortsat fokus på at simplificere og fremtidssikre vores forretning,« siger Jesper Hansen, Telenors topchef i Danmark, i en kommentar.

Telenor, som den norske stat ejer 54 procent af, har ellers haft tilbagegang i kundeantallet i hele resten af 2016, hvor også indtjeningen er faldet kvartal for kvartal på det hårdt pressede, danske mobilmarked. Det førte i august til fyringen af 79 medarbejdere og lukning af fem Telenor-butikker.

Den gennemsnitlige Telenor-mobilkundes månedsforbrug ligger nu på 143 kroner. Det er tre kroner mindre end kvartalet forinden men syv kroner højere end for et år siden.

Telenor i Danmark er stadig til salg

Efter den kuldsejlede fusion med den svensk-finske konkurrent Telia i 2015 har begge de to selskaber, som på verdensplan hører til blandt de største mobilselskaber, forsøgt at finde andre måder at forbedre den pressede, danske forretning på. Det er ikke blevet lettere efter tilkomsten af mobilopkomlingen Plenti, som bl.a. Onfone-stifter Morten Strunge står bag, og i det hele taget er det nærmest kun TDC, der i kraft af sin størrelse på alle fire hovedområder - mobiltelefoni, fastnettelefoni, TV og internetforbindelser - formår at tjene penge, og selv TDC lider.

Telias topchef, Johan Dennelind, sagde ved regnskabsaflæggelsen 27. januar, at det er for risikobetonet og dyrt at købe TDC. Telia vil derfor afsøge andre opkøbsmuligheder i Danmark - eller helt trække sig ud. Telenors topledelse slog allerede ved den droppede fusion fast, at Telenor i Danmark er til salg, hvis den rigtige køber - og pris - melder sig.

Telenor og Telia driver i fællesskab mobilnet i Danmark for derved at kunne dele omkostningerne.

Telia ryddede op - »3« gik lidt frem

Telenor i Danmark ejer også lavprisselskaberne Bibob og CBB, som 22. februar 2016 blev lagt sammen under CBB-navnet, samt Danmarks sjettestørste TV-udbyder, Canal Digital, som dog aldrig er blevet tæt spillet sammen med resten af forretningen.

Telia, som var den første af de fire store, der aflagde årsregnskab for 2016, mistede i oktober-december 27.000 mobilkunder, 4.000 fastnetkunder og 7.000 bredbåndskunder, ifølge Telias danske topchef Morten Bentzen, fordi Telia selv ryddede ud blandt ikke-aktive kunder. »3«, der er Danmarks fjerdestørste mobilselskab, vandt 7.000 nye mobilkunder.

TDC kommer med regnskab fredag morgen, 3. februar.