Kæmpe erstatningssag på vej mod KPMG

IT Factory-kurator kræver 987 millioner af revisionsselskabet KPMG, viser stævning fra oktober 2009. KPMG afviser kravet.

Stein Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens sagen mod Stein Baggers makker Mikael Ljungman i disse dage kører på fuld skrue i Østre Landsret, udspiller der sig samtidig et forløb mellem andre parter i IT Factory-misæren.

987.151.142 kroner. Det er ikke småbeløb, der er tale om for revisionsfirmaet KPMG, hvis man skal tro en stævning fra d. 1. oktober, som Computerworld er kommet i besiddelse af.

Det kræver kurator for IT Factory-boet, Boris Frederiksen, ifølge Computerworld, af revisionsfirmaet, der stod for at revidere årsregnskaberne for fup-virksomheden i 2005, 2006 og 2007. Kurator peger på, at KPMG har fejlet flere steder og dermed er en af Danmarks største erstatningssager nogensinde i opstartsfasen.

Det er primært årsregnskaberne den er gal med, som ifølge kurator ikke tegner et retvisende billede af IT Factorys forretning, skriver Computerworld.

Næsten 98-99 procent af omsætningen stammer nemlig fra en såkaldt leasingkarrusel, mens der i regnskaberne ikke står noget om leasingaftaler.

- Det fremgår hverken direkte eller indirekte af de aflagte årsrapporter for 2005, 2006 og 2007, at "vareforbruget" består af betalte leasingydelser, lige som leasingaftalerne i det hele er uomtalte i årsrapporterne som revisionsprotokollerne for samme år, står der i den næsten 300 siders lange stævning, skriver Computerworld.

Kunne gennemskues


Boris Frederiksen mener, at leasingkarrusellen ville have været simpelt at gennemskue for personer med adgang til selv begrænset materiale fra It Factory.

- En person med kendskab til selskabets omsætning og største kunder ville iøvrigt kunne konstatere denne cirkulære sammenhæng ved en simpel gennemgang af leasingaftalerne og de til leasingaftalerne udstedte bilag, der for årene 2005-2008 kan rummes i to almindelige ringbind, skriver han ifølge Computerworld.

Havde leasingaftalerne fremgået af regnskabet, ville fupnummeret ifølge kurator være blevet afsløret tidligere.

KPMG afviser 

Men både påstande og erstatningskravet fra kurator, Boris Frederiksen, afviser administrerende direktør i KPMG Jesper Kofoed.

- Vi er fortsat ikke enige i konklusionen, og da vi har en professionel uenighed, må sagen prøves i retten, siger han til Computerworld og afviser beløbet på erstatningen.

- Vi har noteret, at kravet på 987 millioner kroner omfatter det meste af underbalancen, men forventer, at dette vil udgøre et betydeligt mindre beløb, idet de væsentligste krav er baseret på aftaler med falske underskrifter, siger han til Computerworld.

Og derfor bør disse ikke godkendes, mener Jesper Kofoed.

Under en retssag vil der blive taget stilling til ansvarsgrundlaget, og hvorvidt revisionen af årsrapporterne er blevet udført i overensstemmelse i god revisorskik. Jesper Kofoed henviser til, at det i dag måske er lettere at være bagklog end at have stoppet det dengang.

- Baseret på den dokumentation og den virkelighed, vi så i 2008, mener vi fortsat, at årsrapporterne var aflagt iht. gældende lovgivning, og at vi ikke kan drages til ansvar for kreditorernes tab."