Kæmpe britisk telefusion på vej

Storbritanniens svar på TDC vil købe landets største mobilselskab for over 115 milliarder kroner.

Storbritanniens største mobilselskab, EE, er ved at blive solgt. Arkivfoto: Suzanne Plunkett, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE PLUNKETT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fusionerne mellem europæiske telegiganter fortsætter. To uger efter at to af verdens ti største mobilselskaber - svensk-finske Telia og norske Telenor - annoncerede sammenlægningen af deres forretninger i Danmark, har Storbritanniens svar på TDC, BT (det tidligere British Telecom), indledt eksklusive forhandlinger om at købe det største, britiske mobilselskab EE for 12,5 milliarder pund eller 117 milliarder kroner.

Falder handelen på plads, vil det sikre det tidligere statsmonopol en solid position på både mobilt bredbånd og fastnetbredbånd. I forvejen står BT stærkt på fastnettelefoni og TV, og en overtagelse af EE vil gøre det muligt for BT at sælge faste bredbåndsforbindelser til alle EE-kunderne.

Genbrug gav 4G før tid

EE ejes halvt af franske Orange og halvt af tyske Deutsche Telekom. EE opstod nemlig i 2010 som en fusion mellem Orange i Storbritannien og Deutsche Telekoms T-Mobile og har 24,5 millioner kunder. EE fik af de britiske telemyndigheder lov til at genbruge deres mobilfrekvenser, så de - et år før konkurrenterne - kunne lancere 4G-/LTE-mobiltelefoni, hvilket har givet EE stor fremgang. Selskabet tjente 1,6 milliarder pund før skat i det regnskabsår, som sluttede med udgangen af juni.

Det 168 år gamle BT har gennem en måned sagt, at det forhandlede med både EEs ejere og med spanske Telefónicas O2.

BT vil betale halvdelen af købsssummen i kontanter og den anden halvdel i aktier. Samtidig vil Deutsche Telekom, som er Europas største telekoncern, få en 12 procents ejerandel i BT og retten til at udpege et bestyrelsesmedlem, mens Orange vil få flere kontanter og blot en fire procents ejerandel i BT.

Godkendelse ventes

Det konkurrerende O2 blev udskilt fra BT i 2001 på et tidspunkt, hvor koncernen havde en kæmpe gæld. Spanske Telefónica købte det i begyndelsen af 2006.

Det anses for givet, at de britiske telemyndigheder, Ofcom, vil godkende handelen, fordi der også i Storbritannien er behov for en konsolidering blandt de mange aktører på telemarkedet, hvis der skal kunne tjenes penge.