Kæmpe britisk selskab blev knust under gigantisk gæld

Store forsinkelser på prestigebyggerier og en gæld så stor som et højhus, fik mandag et af Storbritanniens største selskaber med 43.000 ansatte til at bukke under.

Den britiske anlægs- og servicevirksomhed Carillion besluttede mandag morgen at lade sig tvangslikvidere med øjeblikkelig virkning. Fold sammen
Læs mere
Foto: DARREN STAPLES

Det var en regulær chokmelding, der mandag morgen ramte de britiske medier.

Storbritanniens næststørste entreprenørselskab Carillion var kollapset, efter at en redningsaktion hen over weekenden med banker og regeringen fejlede.

Carillion er med sine 43.000 ansatte et af Storbritanniens største selskaber og er involveret i et hav af opgaver og projekter for den britiske stat. Det er i høj grad enorme byggeprojekter af hospitaler, veje og store jernbanestrækninger, men selskabet varetager også serviceopgaver som levering af mad til skoler, hospitaler og plejehjem.

Gælden på 1,5 milliarder pund svarende til 12,5 milliarder danske kroner var vokset selskabet langt over hovedet. Det var ikke længere muligt at få mere snor i form af økonomisk støtte. Det enorme selskab, der de seneste år har spredt sig ud over en bred pallette af opgaver, gik dermed mandag morgen i tvungen likvidation - og er ved at afvikle sig selv.

Konsekvenserne er på nuværende tidspunkt næsten uoverskuelige. 43.000 mennesker er i overhængende risiko for at miste deres arbejde. Heraf 20.000 på britisk jord - resten af de ansatte er tilknyttet kæmpe projekter i særligt i Canada, Mellemøsten og Caribien. Derudover skal regeringen på rekordtid finde en løsning på, hvordan Carillions mange opgaver for staten fortsat bliver varetaget.

Druknet i gæld

Selskabet har skrantet i længere tid. I sommer var alvoren ikke til at tage fejl af, da selskabet leverede et underskud på over 1,4 milliarder pund (11,75 milliarder kroner).

Kimen til de enorme økonomiske udfordringer kan i sær spores til tre projekter. Byggeriet af Midland Metropolitan hospitalet i Sandwell blev ramt af alvorlige forsinkelser, der skubbede åbningen fra oktober 2018 til foråret 2019. Også et andet hospital, Royal Liverpool Hospital, har været ramt af forsinkelser. Det skulle have været operationsdygtigt allerede i foråret 2017, men revner i bygningen har udskudt åbningen på ubestemt tid.

Det sidste projekt, der var medvirkende til at vælte læsset, skal findes i det skotske. Anlæggelsen af en stor ringvej omkring Aberdeen er ligeledes blev ramt af forsinkelser samt bøder i forbindelse med, at konsortiet var skyld i forurening af en å.

Aktieudviklingen i selskabet de seneste 5 år. Fold sammen
Læs mere

Dårlig timing

Det var ikke lige det, som den britiske økonomi havde brug for. Og det var heller ikke lige det, som den britiske regering havde brug for.

Den allerede pressede britiske statskasse må i første omgang træde til og sørge for økonomiske midler til at varetage en række af Carillions serviceforpligtelser.

Opgaven bliver nu at holde hånden under de opgaver, indtil andre private selskaber kan overtage. Det er dog langt fra sikkert, at alle opgaver er attraktive nok til, at andre leverandører melder sig på banen.

Kollapset åbner en flanke for kritik af Theresa Mays allerede hårdtprøvede administration i en tid, hvor Brexit-forhandlingerne sætter deres tydelig spor i meningsmålingerne.

Kræver undersøgelse

Oppositionspartiet Labour er heller ikke sen til at skyde med skarpt mod regeringen og ønsker nu forløbet undersøgt.

»Dette selskab udsendte tre advarsler om regnskabet inden for det seneste halve år. På trods af disse advarsler fortsatte regeringen med at tildele kontrakter til selskabet,« siger Labours erhvervsordfører, Rebecca Long Bailey til blandt andre BBC.

Hun opfordrer til, at regeringen så hurtigt som muligt overtager og nationaliserer de privatiserede dele af de offentlige opgaver, som Carillion har stået for.

Også fagforeningerne har været ude og kalde det et skoleeksempel på, hvordan privatiseringen fejler.