Kæmpe boom i kriminalitet på nettet

En tredjedel af alle hackerprogrammer, der nogensinde i internettets historie er blevet lavet, kom til verden i 2010. Knap en femtedel bliver opsnappet af antivirusprogrammer.

Foto: Colourbox

Orm, virus, trojanske heste og andre generelt uvenlige programmer finder mod din vilje vej til din harddisk. Men det store hit blandt hackerne var i 2010 var de såkaldte bot-nets, der gør en computer til en del af et større netværk, for derved at udbrede hackerens software til masserne. Den nye trendrapport fra DK-CERT, som overvåger it-sikkerheden i Danmark, gør det klart, at hackerne har fundet et hul i sikkerheden.

- Det gør mig ekstra bekymret, for så kan man jo spørge sig selv, hvor meget der fanges af de traditionelle antivirus-programmer. Det understreger, at vi ikke kan føle os sikre. Antivirusprogrammer er ikke nok. Vi er nødt til at se realistisk på, hvordan man kan opfange mere, siger Shehzad Ahmad, Chef for DK-CERT i en pressemeddelelse.

Læs også: Hackere angriber bilen gennem dæksensorer  

Nødvendigt at samarbejde

Ifølge DK-CERTS vurdering af situationen, er det altafgørende, at virksomheder og organisationer i it-branchen får et bedre samarbejde. - Det gælder ikke kun for os, der holder øje med det, det gælder også internetudbyderne og dem, der laver beskyttelsen.

De skal udveksle både viruslister og teknologi. Alle vores forskellige styrker kan kun udnyttes, hvis vi samarbejder, siger han. I løbet af 2010 har DK-CERT indgået flere samarbejdsaftaler og flere er på vej.

- Det er nu, vi skal arbejde sammen for at kunne lukke det hul, som hackerne skaber, og som er blevet større, end det var tidligere, siger Shehzad Ahmad.