Kæmpe bøder for databrud på vej i EU

Det irske datatilsyn, som holder øje med bl.a. Facebook og Apple, forventer at kunne give gigantiske bøder, hvis databeskyttelsen af folks private oplysninger krænkes.

Facebook og Apple er blandt de internationale teknologiselskaber, som har lagt deres europæiske hovedkontor i Irland og derfor sorterer under det irske datatilsyn, som forventer, at EU hæver bødeniveauet betydeligt for overtrædelse af databeskyttelsen. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC

Stramningerne af privatlivsbeskyttelsen i Europa vil gå igennem og dermed gøre det muligt at give verdens største internetselskaber bøder på næsten 100 milliarder kroner.

Det forventer chefen for det irske datatilsyn, Helen Dixon, som netop varetager kontrollen med selskaber som Facebook, Apple og Yahoo, der alle har lagt deres europæiske hovedsæde i Irland på grund af de lempeligere skatteregler.

»Vil de ledende myndigheder foreslå tiltagene, og vil de, når der er sket en overtrædelse, hæve bødeniveauet? Det er, hvad der sandsynligvis vil ske,« siger Helen Dixon til nyhedsbureauet Reuters.

Samme - og strammere - regler i alle 28 EU-lande

Endnu strides EU-landene om de planlagte stramninger og ensretningen af reglerne for, hvordan personfølsomme data fremover skal beskyttes i de 28 EU-lande. Hvor der i dag kun kan gives mindre bøder i de enkelte lande, lægges der op til at indføre bøder på op til fem procent af et firmas globale omsætning, hvis databeskyttelsesreglerne overtrædes.

Det vil for et selskab som LinkedIn - erhvervslivets svar på Facebook - betyde bøder på lige over 100 millioner dollars (654 millioner kroner) men for Apple helt op på 15 milliarder dollars eller 100 milliarder kroner.

Det nye bliver imidlertid, at EU samtidig vil ensrette datatilsynenes arbejde, så en afgørelse truffet i ét EU-land vil gælde i hele EU. Helen Dixon, som tiltrådte som chef for det irske datatilsyn sidste år, forventer dog stadig at skulle være ansvarlig for at håndhæve de skrappere bøder til selskaber, som er indregistreret i Irland.

Irlands datatilsyn har allerede gennemgået Facebooks og LinkedIns datakontrolpolitik og vil nu tage fat på Apples, Yahoos og Adobes tilsvarende, uden at man dog vil sætte dato på, hvornår det sker.

LÆS MERE