Kæmpe bøde for retten til september

Chipgiganten Intels milliardbøde fra 2009 skal nu endelig afgøres af EU-Domstolen.

Chipgiganten Intel fik i 2009 den hidtil største konkurrencebøde i EU. Den kommer nu endelig for retten. Arkivfoto: Nir Elias, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NIR ELIAS

Otte år, efter at EU gav Intel den hidtil største bøde, som er givet i en konkurrencesag, kommer EU-Domstolen nu med en afgørelse på den amerikanske chipgigants anke.

6. september vil EUs højeste, juridiske instans sætte punktum i sagen om den 1,06 milliarder euro - næsten otte milliarder kroner - store bøde, der i sidste uge blev slået af konkurrencekommissær Margrethe Vestagers bøde på 18 milliarder kroner til internetgiganten Google.

Intel blev i 2009 kendt skyldig i at have forsøgt at presse sin nærmeste konkurrent, computerchipproducenten AMD (Advanced Micro Devices) ud af markedet ved at få store PC-producenter som Dell, Hewlett-Packard (HP), NEC og Lenovo til at holde sig til Intels produkter mod at få rabat. Intel betalte computerproducenterne for ikke at bruge AMDs produkter.

Sad på 70 procent af markedet

Intel sad dengang ifølge EU-Kommissionen på 70 procent af markedet for computerchips, som i 2009 var på 22 milliarder euro på verdensplan - heraf de 30 procent i Europa.

EU-Domstolen bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at dommerne i Luxembourg 6. september afgør bødespørgsmålet, som Intel ankede, kort efter at den daværende, hollandske konkurrencekommissær, Neelie Kroes, chokerede alle med gigantbøden, der faldt med henvisning til, at Intel har gjort stor skade på forbrugerne i Europa.

I 2014 fik EU-Kommissionen medhold ved en lavere domstolsinstans.

De 1,06 milliarder euro svarede til 4,15 procent af Intels omsætning i 2008.

Intel er i både Japan og Sydkorea blevet dømt for at misbruge sin dominerende markedsposition.