Kæmpe bøde for fladskærmskartel

LG skal sammen med fire andre betale milliardbøde for at aftale priser på fladskærmsfjernsyn.

EUs konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, uddelte onsdag nye milliardbøder i EUs næststørste bødeår. Foto: John Thys, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem sydkoreanske og taiwanesiske virksomheder med LG som det største har fået en kæmpe bøde af EU-Kommissionen for at have aftale priserne på deres fladskærme.

De fem er dømt til at betale sammenlagt 649 millioner euro (4,8 milliarder kroner), fordi de mellem 2001 og 2006 mødtes omkring 60 gange for at aftale priser på de LCD-skærme, som indgår i produktionen af fladskærme til TV-apparater, computere og bærbart udstyr. De udvekslede også oplysninger om fremtidige planer og produktionskapacitet.

Samsung gik fri

Den største del af bøden går til Chimei Innolux. De andre dømte er AU Optronics, Chunghwa Picture Tubes og HannStar Display. Samsung, som er verdens største producent af LCD-skærme, slap for bøden, fordi Samsung selv fortalte myndighederne om fladskærmskartellet. Til gengæld blev LG Display idømt den næststørste bøde.

EUs konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, understregede, at det ikke var en formildende omstændighed, at møderne i fladskærmskartelllet fandt sted uden for Europa.

Største bødeår

»Udenlandske selskaber har ligesom europæiske en forpligtelse til at overholde konkurrencereglerne, når de driver virksomhed i Europa,« sagde han på en pressekonference.

EU har i år uddelt bøder for over 22 milliarder kroner. Det er kun overgået i 2007, hvor hammeren faldt for 24,5 milliarder kroner.