Kabineansatte lettede over grønt lys til konflikt mod Ryanair

Næstformanden for Flyvebranchens Personale Union, der har varslet konflikt mod Ryanair, er lettet over, at Arbejdsretten har givet grønt lys til en blokade af det irske lavprisselskab.

Thilde Waast, formand for Flyvebranchens Personale Union foran Arbejdsretten inden domsafsigelse i Ryanair-sagen onsdag d. 1 juli 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Lettelse og glæde. De ord sammenfatter reaktionen hos Flyvebranchens Personale Union (FPU), der organiserer kabinepersonalet i Københavns Lufthavn, efter Arbejdsretten har givet grønt lys til en konflikt mod Ryanair.

FPU har forsøgt at tegne overenskomst med Ryanair, der hidtil har nægtet, og det har fået forbundet og øvrige dele af fagbevægelsen til at varsle konflikt mod det irske flyselskab. En konflikt, som Arbejdsretten altså onsdag eftermiddag har sagt god for.

»Vi er utroligt lettede og glade for, at vi på den her måde har fået demonstreret, at en danske model også gælder i vores branche. Det er en god dag for den danske model og ikke mindst alle lønmodtagere - især i flybranchen,« siger FPUs næstformand, Anders Mark Jensen.

Hvornår konflikten kan træde i kraft, er endnu uvist. Arbejdsretten vurderer nemlig, at det konfliktvarsel, der er afgivet, ikke er lovligt. Det betyder, at konflikten ikke kan træde i kraft i begyndelsen af den kommende uge, sådan som det ellers var ventet.

»Lige nu kigger vi alle papirer fra dommen igennem sammen med vores advokater, og så tager vi den derfra,« siger Anders Mark Jensen.

Han håber dog, at Ryanair vil erkende, at slaget er tabt, og indfinde sig ved forhandlingsbordet for at forhandle en overenskomst.

»Nu har de fået Arbejdsrettens ord for, at sådan er det i Danmark. Og jeg synes, de skal bruge deres energi på, at det er den danske model, der gælder. Og vi vil hellere end gerne mødes og forhandle overenskomst med dem. Det har været vores mål fra day one. Målet har aldrig været en konflikt,« siger Anders Mark Jensen.