Kabelbrud kan ses på elregningen

Et stort kabel mellem Danmark og Tyskland er blevet ødelagt af et skibsanker. Det kommer til at koste de østdanske forbrugere højere elpriser.

Elforbrugerne i det østlige Danmark kan forvente højere elpriser i en periode på et par måneder, skriver Ingeniøren. Så lang tid vil det tage at reparere Kontek-forbindelsen mellem det østdanske elnet og det tyske.

Forbindelsen, der er på 513 MW og ejes af Energinet.dk, blev nytårsaftensdag afbrudt. Havariet fører ifølge Energinet.dk ikke til problemer med at levere strøm til Østdanmark, idet der er kraftværker nok på Sjælland, som kan tage over.

Til gengæld vil kabel-bruddet kunne mærkes på elpriserne:

»Uden kablet går de østdanske forbrugerne glip af muligheden for importere strøm fra Tyskland, når den er billigere end i Norden. Hvor meget og hvor ofte det vil ske, kan man ikke give noget ordenligt bud på, « siger markedsdirektør Lene Sonne fra Energinet.dk til Ingeniøren.

De foreløbige undersøgelser peger på, at Kontek-kablet er blevet ødelagt af et skib, som har ligget for anker på Rostock Red, og som er drevet mod øst i det hårde vejr.

Kilde: Ingeniøren