Kabel-TV-gigant vinder første slag om telekoncern

Mediekoncernen Vivendi har valgt at give Frankrigs største kabel-TV-selskab forrang til at købe telegiganten SFR.

Frankrigs næststørste telekoncern, SFR, har hovedkontor i finansområdet La Défense ved Nanterre, vest for Paris. Nu skal selskabet sælges, og landets største kabel-TV-selskab, Numericable, har netop fået forkøbsret. Arkivfoto: Charles Platiau, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU

Kabel-TV-gruppen Numericable er blevet udvalgt til tre ugers eksklusive forhandlinger om Frankrigs næststørste teleselskab, SFR, med dets ejer, mediekoncernen Vivendi.

Den fransk-israelske telemilliardær Patrick Drahi, som står bag Frankrigs største kabel-TV-selskab Numericable, var ellers regnet for lidt af en outsider men har nu slået sin franske milliardærkollega Martin Bouygues og hans konglomerat, som samtidig er Frankrigs tredjestørste telekoncern og nu altså ikke kan vokse ved at overtage SFR, som har 9.000 medarbejdere.

Offentlig kritik fra minister

Numericable har budt 11,75 milliarder euro i kontanter samt en ejerandel til Vivendi i det nye selskab. Vivendi begrunder valget af Numericable med, at det var det bedste for såvel aktionærer som ansatte og indebar en lavere risiko i form af godkendelse fra myndighederne.

Den franske industriminister Arnaud Montebourg havde ellers åbent stillet sig på Bouygues' side og direkte kritiseret Numericable i et radiointerview, men Vivendis bestyrelse valgte Numericable for snarest muligt at kunne trække sig ud af telemarkedet. Montebourg så i Bouygues muligheden for, at antallet af store spillere på telemarkedet kunne nedbringes fra fire til tre og dermed få standset den »ødelæggende konkurrence«, som på to år har sænket priserne med omkring 20 procent.

Bouygues havde budt 11,3 milliarder euro i kontanter og en aktiepost på 43 procent til Vivendi.

En pakkeløsning

Numericable dækker to tredjedele af de franske husstande og sælger både TV og bredbånd. Ejerskabet over SFR vil tilføre Numericable telefoni og dermed muligheden for at kunne levere den samlede pakke til hver husstand.

Vivendi solgte i juli 2013 sin bestemmende aktiepost i spiludvikleren Activision Blizzard for at få penge til at nedbringe sin gæld og frasolgte i november 2013 sin aktiepost i Maroc Telecom. Sammenlagt indbragte frasalgene 10,4 milliarder euro.

Den 50-årige Patrick Drahi kom til Frankrig fra Marokko som 15-årig. Han bor i Schweiz men har fransk-israelsk statsborgerskab. Ifølge magasinet Forbes er han nummer 215 på listen over verdens rigeste med en formue på 6,3 milliarder dollars.