Kåre Schultz slår alle rekorder med gyldent håndtryk på 73 millioner

Den forhenværende Novo-kronprins og nuværende topchef i Lundbeck, Kåre Schultz, har fået et gyldent håndtryk, der sletter alle tidligere danske rekorder i den disciplin. Ifølge Novo Nordisk har Kåre Schultz fået en samlet fratrædelsespakke på 72,7 mio. kr.

Lundbeck-topchef Kåre Schultz fået en samlet aftrædelsesordning på hele 72,7 mio. kr. ved at forlade Novo Nordisk sidste forår. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lundbeck-topchef Kåre Schultz smækkede godt nok grundigt med døren, da han sidste forår blev forbigået hos Novo Nordisk i kampen om at blive diabeteskæmpen nye topchef. Til gengæld har afskeden med Novo Nordisk i den grad lunet i den 54-årige topchefs privatøkonomi.

Da Kåre Schultz i foråret 2015 forlod Novo Nordisk, blev det i første omgang vurderet, at han kunne rydde skrive bordet hos sin gamle arbejdsgiver med et gyldent håndtryk på godt 40 mio. kr. Ifølge Novo Nordisks regler om fratrædelsesgodtgørelser ville Kåre Schultz få udbetalt 12 måneders løn og pension og derudover modtage en godtgørelse på 36 måneders fast grundløn plus pensionsbidrag. Da Novo-direktørens grundløn og pension i 2014 samlet udgjorde 10,4 millioner kr., betød det altså, at Kåre Schultz som minimum kunne modtage godt 40 millioner kr.

I Novo Nordisks netop offentliggjorte årsrapport viser det sig, at Kåre Schultz har fået langt mere ud af sin exit i Novo. Ifølge rapporten har den nuværende Lundbeck-topchef med sin fratrædelsesordning og et aktiebaseret incitamentsprogram for 2015 og en del af 2016 modtaget et gyldent håndtryk på ikke mindre end 72,7 mio. kr.

Dermed sætter Kåre Schultz ny rekord i den disciplin, da han suverænt overgår alle andre kandidater på toplisten over gyldne håndtryk. Hverken Laurids Jessens afgang fra Skako til en værdi af 55 mio. kr., amerikanske Lisa Drakemans afsked med biotekselskabet Genmab til godt 50 mio. kr. eller Henning Dyremoses exit fra TDC til 46 mio. kr. kommer i nærheden af den nuværende Lundbeck-direktørs niveau.

Alene det oprindelige udgangspunkt for det gyldne håndtryk til Schultz er så stort, at Novo Nordisk faktisk forbryder sig mod de danske regler for god selskabsledelse, der siger, at en fratrædelsesgodtgørelse maksimalt bør udgøre 24 måneders løn plus pensionsbidrag. Novo Nordisk ændrede dog reglerne fra 2013 og fremad, hvilket betyder, at de seneste to medlemmer af koncerndirektionen, Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen, maksimalt kan få to års løn i fratrædelse. Resten af direktionen kører dog videre på de gamle regler.

Kåre Schultz blev ansat i Novo Nordisk i 1989 og blev i november 2000 udnævnt til koncerndirektør.