Kåre Schultz skal især løse tre udfordringer: Sådan bliver den danske topchef en helt i Teva

Kåre Schultz måtte lægge kind til kæberasler af de helt store på sin første arbejdsdag som topchef i Teva for præcis et år siden. Efter et vildt aktieblodbad tabte Tevas aktionærer over 18 milliarder kroner på en enkelt dag. Her 12 måneder senere har Kåre Schultz mere end fordoblet medicinalkæmpens markedsværdi.

Kåre Schultz ligner en mand, der har fat i den lange ende som topchef i den israelske medicinalgigant Teva. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Efter knap 900 succesfulde arbejdsdage i Lundbeck stoppede Kåre Schultz for et år siden på toppen og sagde farvel til dansk erhvervsliv efter 28 år tilsammen i Danmarks to største medicinal­selskaber, Novo Nordisk og Lundbeck.

Den 1. november 2017 steg Kåre Schultz ud af et fly i Tel Avivs internationale lufthavn.

24 timer senere stillede han op på en ­telekonference sammen med resten af Tevas ledelse, der præsenterede et kvartalsregnskab, som fik selskabets aktiekurs til at dykke med 20 procent. For tredje gang i 2017 måtte Teva nedjustere sine forventninger til årets resultat.

Samme dag kaldte en tidligere topchef i Teva den nytiltrådte danske medicinaldirektørs udfordringer for »skræmmende«. Jeremy Levin var topchef i Teva fra 2012 til 2013 og stirrede med rædsel på et gældsbjerg på hele 222 milliarder kroner, som Kåre Schultz havde fået til opgave at skaffe af vejen i små bidder.

Præcis 12 måneder senere er den israelske kopigigants markedsværdi fordoblet med Kåre Schultz som styrmand. Torsdag opjusterede den danske topchef forventningerne til Tevas indtjening for tredje gang ud af tre mulige i 2018. Aktionærerne jublede og sendte medicinalaktien til himmels med en stigning på over 15 procent.

Hvis Kåre Schultz’ succesridt i Teva skal fortsætte, skal den danske topchef især løbe tre centrale udfordringer ind over målstregen.

1
Den store spareplan skal i mål

I et forsøg på at få den gældsplagede medicinalgigant Teva på fode igen fremlagde Kåre Schultz i december 2017 en gigantisk genopretningsplan, der skulle redde medicinalselskabet ud af gældssuppedasen.

Det korte referat af danskerens plan lyder sådan her: Der skal spares 19 milliarder kroner, der skal fyres 14.000 medarbejdere, der skal lukkes omkring 25 fabrikker – alt sammen inden for to år. Med torsdagens kvartalsregnskab kunne Kåre Schultz fortælle, at den for ham altafgørende spareplan kører helt efter bogen.

»Selvfølgelig skal vi gennemføre vores restruktureringsplan, så vi får omkostningsniveauet ned. Der vil jeg sige, at der er en meget, meget lille risiko for, at vi ikke gennemfører den. Den er planlagt, der er styr på det, det kører,« siger Kåre Schultz til Berlingske Business.

2
Priserne skal stabilisere sig i USA

Teva har været presset langt tilbage på banen på det afgørende amerikanske marked for kopimedicin.

I 2017 måtte Teva tage en gigantisk nedskrivning på over 100 milliarder i sin generiske forretning i USA efter et regulært rædselsår. På det amerikanske marked er Kåre Schultz og Teva især blevet hårdt ramt af, at priserne på kopimedicin er blevet trykket af færre og større kunder med enorm indkøbskraft.

»Vi skal sikre, at det amerikanske, generiske marked stabiliserer sig, samtidig med at vi får det antal lanceringer, der skal til for at holde vores andel af markedet,« siger Kåre Schultz.

Den danske topchef ser klare tegn på, at det store amerikanske marked er i bedring.

»Man kan jo aldrig vide, hvordan markedet vil udvikle sig, men der er mange tegn på, at markedet værdimæssigt er ved at stabilisere sig. Vi har haft et nogenlunde stabilt salg i det generiske marked i andet og tredje kvartal og forventer også at se et stabilt salg i årets sidste kvartal,« siger Kåre Schultz.

Ifølge den danske topchef er det amerikanske kopimarked blevet halveret over de seneste fem år.

»Det er et marked, der egentlig er kollapset, men nu er vi nået til et punkt, hvor det er lykkedes at stabilisere det,« siger Kåre Schultz.

Teva-topchefen gik for et års tid siden i gang med at rydde op i Tevas produkter med et mål om at udfase de midler, som kopikæmpen fra Israel ikke længere kan tjene penge på.

»Markedet er blandt andet blevet stabiliseret, fordi vi i december sidste år gik ud og sagde, at vi ikke ønskede at deltage i en konkurrence, hvor vi leverer produkter, som ikke er profitable. Så vi kommer ikke længere til at levere produkter, som ikke er rentable. At vi har gjort det, tror jeg har inspireret andre i markedet til at gøre noget tilsvarende,« siger Kåre Schultz.

Utilfredse Teva-ansatte protesterer over Kåre Schultz' gigantiske spareplan i december 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Abir Sultan.

3
Nye produkter skal skabe vækst

Det sidste vigtige punkt i Kåre Schultz’ plan er, at Teva skal have succes med sine nye lægemidler. Her fokuserer den danske topchef særligt på to produkter.

»Det, der så skal skabe vækst i det her scenarie, er lanceringen af nye produkter. Kursen mod succes på det punkt startede med lanceringen af Austedo, som kommer til at sælge for mere end 200 millioner dollar i år – altså mere end 1,3 milliarder kroner,« siger Kåre Schultz.

Austedo blev godkendt til behandling af Huntingtons sygdom i USA i april 2017.

Det næste middel på den danske topchefs liste er et produkt ved navn Ajovy, der blev godkendt af de amerikanske myndigheder i midten af september.

»Derudover har vi den nye lancering af et lægemiddel mod kronisk migræne, hvor der er et stort udækket medicinsk behov. Det er et produkt, som vi også forventer at få godkendt i Europa i første halvår af 2019. Samlet set skal det være med til at drive vores vækst fremadrettet,« siger Kåre Schultz.

Det kom i oktober frem, at den magtfulde amerikanske medicinindkøber Express Scripts har lavet aftaler med to konkurrerende migrænemidler, som de giver dækning, men ikke lukker jeres middel Ajovy ind i varmen. Er det en kæp i hjulet på dine planer?

»Nej, nej, det er, som man må forvente. Det er jo altid sådan en slags, jeg skulle lige til at sige tyrkisk basar – altså en forhandling om, hvilke produkter der kan få hvilke tilskud. Vi er stadig i forhandlinger med alle de store indkøbere i USA,« siger Kåre Schultz.

Forhandler I også med Express Scripts?

»Ja, vi forhandler også med Express Scripts«.