Kåre Schultz opjusterer igen-igen, men bliver straffet af investorerne

Kåre Schultz fortsætter, hvor han slap i sin tid i Lundbeck. Den danske topchef har for andet kvartal i træk begået en helt klassisk manøvre ved at opjustere forventningerne i Teva og ser nu en indtjening per aktie på helt op til 2,8 dollar mod en tidligere overligger på 2,65 dollar i maj. Aktien går dog voldsomt i rødt efter knap en halv times handel.

Kåre Schultz leverer opjustering i Tel Aviv Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Artiklen er blevet opdateret med Tevas aktiekurs efter knap en halv times handel.

Kåre Schultz ser ud til at have fået godt fat i den gældsplagede israelske kopikæmpe Teva. Den danske topchef slår klart analytikernes forventninger med selskabets regnskab for årets andet kvartal. Samtidig hæver Schultz også forventningerne til indtjeningen for hele 2018.

Dermed er den danske topchef i fuld gang med at anlægge samme stil, som han havde succes med i sin tid i Lundbeck, hvor Schultz opjusterede kvartal efter kvartal. Det er andet kvartal ud af to mulige, at Kåre Schultz kan aflevere en opjustering til Tevas aktionærer.

Selv om den danske topchef har en opjustering i ærmet til aktionærerne, falder Teva-aktien dog kort før klokken 16.00 med ca. syv procent. Det selv om indtjeningen ligger over det forventede.

Den mest positivt anlagte analytiker havde ventet, at Teva ville kunne lande en indtjening per aktie på 74 cent. Med en indtjening på 78 cent per aktie slår Schultz analytikerkorpsets mest positive skøn. I gennemsnit var der ventet et resultat per aktie på 64 cent.

Kåre Schultz holder fast i, at årets omsætning i Teva vil lande på mellem 18,5 og 19 milliarder dollar, men vurderer samtidig, at medicinalgigantens indtjening vil blive bedre end tidligere ventet.

For hele 2018 venter den danske topchef nu et resultat per aktie på mellem 2,55 og 2,80 dollar mod et resultat på mellem 2,40 og 2,65 dollar ved den seneste regnskabsopdatering i maj.

»Jeg er tilfreds med vores udvikling i årets andet kvartal. Vores restruktureringsprogram kører som planlagt, vi har allerede reduceret vores omkostningsbase ganske markant mod årets målsætning og vil fortsætte med at nedbringe vores nettogæld,« siger Kåre Schultz i en kommentar til regnskabet.

Allerede på sin første arbejdsdag i spidsen for den israelske medicinalgigant blæste Kåre Schultz til angreb på selskabets enorme gæld. Teva har under Kåre Schultz allerede fået høvlet flere milliarder dollar af sin gæld, men tumler fortsat rundt med et gældsbjerg på lige godt 30 milliarder dollar - eller omkring 190 milliarder kroner.

I et forsøg på at  tage toppen af Tevas store gældsbjerg Teva lagde Kåre Schultz i december 2017 en kæmpe spareplan på bordet, der ville gøre et dybt indhug i selskabets medarbejderstab.

Kort efter sin ankomst præsenterede den danske topchef under store protester i Israel en spareplan til 19 milliarder kroner, som vil medføre 14.000 fyringer. Kåre Schultz tiltrådte sin stilling som topchef i Teva i november 2017.