Kåre Schultz og Teva betaler 567 millioner i retsopgør om misbrugskrise i USA

Kåre Schultz har igen og igen bedyret, at hans arbejdsplads Teva ikke har sat en fod forkert i et større retsopgør i USA, hvor medicinalselskabet er under anklage for at have skabt en dødelig epidemi. Alligevel har Kåre Schultz og Teva netop indvilget i at betale 567 millioner kroner for at slippe ud af det første store slag om den amerikanske misbrugskrise.

Kåre Schultz og Teva betaler den amerikanske stat Oklahoma 567 millioner kroner for at slippe fri af et større retsopgør om misbrug af smertestillende medicin i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMIR COHEN

Kåre Schultz og Teva havde sikker kurs mod et større retsopgør om en omfattende misbrugskrise i USA, men 48 timer før den første armlægning skulle finde sted i en retssal i staten Oklahoma, valgte den israelske medicinalgigant at betale sig ud af det juridiske hovedbrud.

Ved at smide 85 millioner dollar eller godt 567 millioner kroner på bordet til statsanklageren i Oklahoma er Kåre Schultz nu sluppet fri af det opslidende retsopgør.

Den danske topchefs arbejdsplads Teva er sammen med amerikanske Johnson & Johnson i staten Oklahoma blevet anklaget for at have »scoret milliarder af dollar« og skabt en krise, hvor tusindvis af mennesker »er blevet afhængige eller er døde.«

Med Tevas betaling af mere end en halv milliard kroner ved kasse et, sidder Johnson & Johnson nu alene tilbage på anklagebænken i en sag, som helt grundlæggende handler om, hvorvidt de to selskaber har benyttet sig af ufine metoder, når det kommer til marketing og salg af en særlig type smertestillende medicin kaldet opioider.

Teva sendte søndag eftermiddag dansk tid en meddelelse ud, hvor selskabet understreger, at forliget i Oklahoma ikke slår fast, at »selskabet har gjort noget forkert.«

»Teva har ikke bidraget til misbrug af opioider i Oklahoma på nogen måde,« lyder det i meddelelsen.

Sådan lød budskabet også fra Kåre Schultz, da Berlingske Business for nylig bad den danske topchef om at forholde sig til det truende retsopgør.

»Jeg mener, at vi i den her sag er fuldstændig uskyldige. Jeg synes, at det er en ret exceptionel anklage og kan ikke se, hvordan vi kan drages til ansvar på nogen måde. Vi har overholdt alle regler udstukket af de amerikanske myndigheder omkring salg og markedsføring af de her meget specielle produkter til behandling af kræftsyge mennesker, der har smerter, når de ligger for døden. Jeg synes, at det er helt urimeligt, men det er sådan, det er. Derfor må vi bare forsvare os så godt, vi kan,« sagde Kåre Schultz til Berlingske.

Alligevel har Teva nu valgt at betale sig ud sagen fra Oklahoma.

Det store retsopgør i USA handler kort fortalt om Tevas salg af såkaldte opioider, som ifølge en lang række søgsmål rettet mod Teva og andre medicinalselskaber har skabt en epidemisk misbrugskrise i USA.

Retssagen i Oklahoma er blot en ud af flere end 1.500 sager, der ligger og ulmer for selskaber som Purdue, Johnson & Johnson og Teva.

Derfor er de juridiske slagsmål langt fra forbi for Kåre Schultz og Teva.

300.000 dødsfald i USA

Ifølge de amerikanske myndigheder har misbrug af opioider været skyld i mere end 300.000 dødsfald i USA siden 2000. Donald Trump kategoriserede allerede i efteråret 2017 den amerikanske misbrugskrise som en national nødsituation.

I USA er selskabet Purdue blevet udråbt som hovedskurk i den store misbrugskrise.

Det familieejede medicinalselskab var indtil for nylig også en central del af søgsmålet fra Oklahoma, men slap i slutningen af marts ud af den kattepine, da selskabet indgik et forlig med statsanklageren, som indebærer, at Purdue betaler en bod på 270 millioner dollar – eller knap 1,8 milliarder kroner.

I flere søgsmål rettet mod Purdue lyder hovedanklagen, at selskabet med meget aggressiv markedsføring af et smertestillende middel kaldet Oxycontin, som blev underbygget af TV-reklamer, har trukket et dødeligt spor efter sig hos udsatte grupper i det amerikanske samfund.

Budskabet i selskabets kampagne lød, at risikoen for, at patienter ville blive afhængige af midlet, der tilhører opioidklassen, var på under en procent.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder forholder det sig sådan, at op mod en fjerdedel af de patienter, der over en længere periode har indtaget opioider, kæmper med afhængighed.