Kåre Schultz får over 120 millioner kroner - alene for at skifte job

Det er et engangsbeløb i den helt store internationale kaliber, som Lundbeck-bossen Kåre Schultz får for at skifte til den israleske medicinalkæmpe Teva. Over 120 millioner kroner alene for at skrive under på konkrakten og dertil andre bonusser, der kan sende den samlede "sign on"-pakke op over 200 millioner kroner.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udfordringens størrelse hænger nogle gange sammen med aflønningen, og sådan bliver det også i Kåre Schultz’ tilfælde, når Lundbeck-topchefen i stedet drager til Israel for at blive topchef for verdens største producent af kopimedicin Teva Pharmaceuticals.

Teva er i store problemer og har i et halvt år ledt efter en ny topchef, der kan bringe selskabet ud af krisen, og her er valget faldet på Kåre Schultz efter Schultz' succes hos Lundbeck og Novo Nordisk.

Og det bliver belønnet fyrsteligt. Alene for at skrive under på kontrakten får Kåre Schultz 20 millioner dollar, svarende til 123 millioner kroner ved den aktuelle dollarkurs. Dertil kommer aktieprogrammer for at skrive under, der vurderes til en værdi af 12,5 millioner dollar, svarende til 77 millioner kroner. Altså over 200 millioner kroner samlet.

Schultz’ årlige grundløn bliver to millioner dollar, men kan stige til 12 millioner dollar, hvis alle bonusser aktiveres, altså 74 millioner kroner i mulig årsløn.

Det oplyser Teva i en meddelelse til børsen i New York, hvor selskabet også er børsnoteret.

Til Berlingske siger Kåre Schultz, at der er tale om et internationalt topjob, og han derfor »har fået en konkurrencedygtig lønpakke, som er fuldt tilfredsstillende.«

Men han understreger, at det først og fremmest er de store udfordringer i jobbet, som har fået ham til at tage det.

Tevas store problemer skyldes blandt andet et markant prispres på kopimedicin og en kæmpe gæld efter opkøbet af konkurrenten Allergan Generics, der blev gennemført sidste år. Problemerne er så store, at der allerede er sat gang i massive spareplaner og frasalgsplaner, der skal forhindre, at selskabet kommer i konflikt med sine gældsbetingelser i bankerne.

Selskabet har derfor i et halvt år været på jagt efter en ny topchef, der har bevist, at han kan vende en skude ved at skære til, optimere driften og lægge en ny strategi. Og her er valget faldet på Kåre Schultz, der netop har leveret på alle disse parametre i Lundbeck, hvor aktiekursen er steget næsten 200 procent, siden Schultz tiltrådte i maj 2015.