K vil have olie i 2025-plan

Der blev ikke ofret mange ord på rammevilkårene for Nordsø-selskaberne i regeringens 2025-plan, selv om Maersk Oil har sat en hård deadline for forandringer. De Konservative vil have olien med ind i 2025-planen.

Der var ikke brugt krudt på forbedrede olievilkår i køreplanen for dansk økonomi. Det vil de Konservative se på. »Vi tager det med ind til forhandlinger, at vi vil have set på rammevilkårene. Det er nu, at det skal gøres, for det er nu, at pengene skal findes. Min bekymring er, at hvis ikke der bliver gjort noget nu, kommer det slet ikke,« siger finansordfører Brian Mikkelsen (K). Foto: Niels Åge Skovbo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre måneder og et par uger. Så lang tid har regeringen og Danmarks olieselskaber til at finde en løsning, inden Maersk Oil lægger det store gasknudepunkt Tyra i graven.

En samlet blå blok har tidligere været lydhøre over for ændringer af de danske rammevilkår for olie- og gasselskaberne i Nordsøen, og flere steder i oliedanmark var forventningen, at forløsningen ville komme med regeringens 2025-plan. Men i den 244-sider lange køreplan for dansk økonomi, som blev lagt frem i slutningen af august, var der ikke brugt meget blæk på forbedrede olievilkår her til lands. Det er ikke godt nok, mener de Konservative, der går til 2025-forhandlingerne med olien og gassen for øje.

»Vi tager det med ind til forhandlinger, at vi vil have set på rammevilkårene. Det er nu, at det skal gøres, for det er nu, at pengene skal findes. Min bekymring er, at hvis ikke der bliver gjort noget nu, kommer det slet ikke,« siger finansordfører Brian Mikkelsen.

Rapporten der blev væk

Den fremtidige retning for Nordsø-olien har efterhånden udviklet sig til en farce. Et strategiarbejde for Nordsøen skulle have været præsenteret i maj 2015, men her knap 16 måneder senere er der intet nyt fra det hermetisk lukkede arbejde. Opdraget til rapporten har mere teknisk karakter, og den kommer formentlig ikke til at berøre skatte- og afgifts­området, men de to ting går hånd i hånd, og forventningen er, at der vil komme en eller anden form for udspil parallelt med den stærkt, stærkt forsinkede rapport.

Indtil videre er der dog ikke sat dato på rapportens udgivelsen. Fra Energistyrelsen lyder meldingen, at arbejdet med rapporten har vist sig at være mere kompliceret, end man havde regnet med, men at man forventer at offentliggøre rapporten »inden længe«. Om den formulering dækker over uger eller måneder, vil styrelsen dog ikke uddybe.

Venstre vil se pengene

I Venstre-regeringens 2025-plan er rammevilkårene i Nordsøen som nævnt ikke medtaget. Regeringspartiets finansordfører, Jacob Jensen, hilser Brian Mikkelsens ambitioner om rammevilkår i 2025-planen velkommen, men forventer, at de Konservative også vil pege på finansiering:

»Hvis man skal ændre på de her ting, skal det indgå i den samlede prioriteringsdags­orden. Brian Mikkelsens forslag vil vi kigge på som andre forslag, men under den forudsætning, at der skal findes finansiering til det,« siger han.

»Vi er ikke afvisende, for vi ser det sådan, at ingen skat eller afgift i dette land er for lav, men vi har også vores prioriteringer, hvor vi har prioriteret skatten på arbejde som det første.«