K: positivt at belønne artige banker

Banker som har en lav udlånsrente skal belønnes ved at få del i et eventuelt overskud fra bankpakke 1, mener Dansk Folkeparti. De Konservative bakker forsigtigt op.

De Konservative er positivt indstillet overfor et forslag fra Dansk Folkeparti om at lade bankerne få del i overskuddet fra bankpakke 1, hvis de følger med ned, når Nationalbanken sænker udlånsrenten.

»Jeg er ikke afvisende overfor Dansk Folkepartis forslag, men mit tilsagn betinges af, at man kan find en fuldstændig retfærdig model for, hvordan pengene så tilbagebetales, og det bliver kompliceret, men det kan vi mødes om og finde en løsning på,« siger finansordfører Mike Legarth (K).

Til stor irritation for såvel politikere, som bankkunder har flere danske banker ikke sænket udlånsrenten i samme tempo som Nationalbanken, og det vil Kristian Thulesen Dahl til livs ved at belønne banker, som går i den anden retning.

Bankpakken er skruet sådan sammen, at bankerne betaler et gebyr på 15 mia. kr. for at have fået en statsgaranti, når der skal ryddes op efter krakkede banker, og hvis pengene ikke bliver brugt op, går resten i statskassen. Men de penge åbner Dansk Folkeparti og de Konservative nu op for kan komme tilbage til bankerne.

Men der skal findes en retfærdig model, pointerer de Konservatives.

»De skal ikke betales tilbage til banker, som forinden havde en meget høj rente, og som dermed kan sænke den meget i forhold til de banker, som havde en meget lav rente. Vi skal ikke belønne dem, som har haft en tårnhøj rente,« siger Mike Legarth