Jyske: Blødende forretning gør Novozymes-aktien uinteressant

Novozymes har både på den korte og lange bane store udfordringer inden for salget af enzymer til vaskemiddelindustrien, hvilket også gør sig gældende inden for forretningsområdet Bioenergi.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Jyske Bank, der oven på Novozymes' regnskab torsdag er vendt rundt på en tallerken og nu giver anbefaling "reducér" til aktien mod tidligere "køb". Kursmålet er samtidig blevet skåret med 40 kr. til 340 kr.

- Idet Novozymes har været for langsom til at tilpasse sig til de aktuelle markedstrends, er de vigtige områder på kort og lang sigt, Vaskemidler og Bioenergi, hårdt ramt af ændret kundeadfærd, skriver analytiker Frank Hørning Andersen i en analyse.

- Kunderne skifter væk fra enzymløsninger i premium-segmentet og over til billigere alternativer. Men nye produkter i disse segmenter er forsinkede og afspejles derfor i lavere salg indenfor disse to områder, skriver han.

Han anerkender dog, at Novozymes har været i stand til at holde indtjeningen gennem forbedringer af produktionen og omkostningsstyring, men mener nu, at aktien - set i lyset af salgsudfordringerne - er blevet for dyr.

- Vi finder, at den høje prissætning af Novozymes ikke længere er berettiget, skriver Frank Hørning Andersen.

Regnskabet for andet kvartal, der blev offentliggjort torsdag morgen, viste en skuffende toplinje inden for næsten alle divisioner, og vækstprognosen for hele året måtte skrues ned.

 

Novozymes' omsætning lød på 3449 mio. kr., hvilket var et stykke under forventningerne hos analytikerne, som havde spået et salg på 3656 mio. kr.

Enzymselskabet så sig også nødsaget til at nedjustere forventningerne til årets vækst, så det nu venter en salgsvækst i danske kr. på 13-16 pct., hvilket dækker over en salgsvækst på 4-7 pct. i lokal valuta. Tidligere forudså Novozymes en 2015-salgsvækst i kroner på 16-18 pct., eller 7-9 pct. organisk i lokal valuta.

Investorerne har de seneste to dage reageret kontant ved at sende aktien ned. Den faldt torsdag 12,9 pct., og fredag er faldet ved middagstid på 1,2 pct. til 312,10 kr.