Jyske Banks topchef slår alarm: Ny skat kan forstærke nedturen i dansk økonomi

En politisk plan om årligt at opkræve 1,5 mia. kroner ekstra i skatter fra den finansielle sektor vil få store konsekvenser, mener Jyske Banks topchef, Anders Dam.

Anders Dam, topchef i Jyske Bank, advarer mod de bankskatter, som Socialdemokratiet har foreslået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen vil indføre en ny ret til tidlig folkepension for de nedslidte og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Til det formål har partiet afsat tre mia. kroner årligt, hvoraf halvdelen af finansieringen skal komme fra et nyt såkaldt samfundsbidrag fra den finansielle sektor, der er kommet i søgelyset efter skandaler om skattely og hvidvask.

Men forslaget møder stærk modstand fra topchef i Jyske Bank Anders Dam.

»Jeg synes, det er trist, at vi er kommet dertil, at fordi nogle få personer har truffet fejldispositioner, så skal en hel sektor undgælde herfor,« siger han.

Hvordan vil du vurdere timingen for at indføre ny bankskat?

»Jeg er meget bange for tidspunktet for indførelsen af en særskat i forhold til bankernes dalende indtjeningskraft, som følge af det meget lave rentemiljø og en mulig negativ vending i konjunkturerne.«

Hvilke konsekvenser vil en ny bankskat efter din vurdering have?

»Hvis ikke der sker en overvæltning via priserne på vores produkter, så daler værdien af bankaktierne med måske 15 mia. kroner. Vender konjunkturerne, og der IKKE sker en overvæltning i priserne, vil det være en svækket sektor, der skal modstå stigende tab i en lavkonjunktur, og som i et usikkert politisk miljø vil få sværere ved at hente risikovillig kapital, fordi det politisk ikke tillades, at bankerne får en fornuftig forrentning af deres egenkapital. Det kan forstærke nedturen i dansk økonomi, hvis en svækket indtjeningskraft og mindre adgang til risikovillig kapital mindsker risikovilligheden til at hjælpe kunder, der kommer i problemer.«

Er det ikke rimeligt, at bankerne skal betale noget mere, når vi i de senere år har set store overskud, og at bankerne har forbrudt sig imod »samfundskontrakten«?

»Udbytte og aktiekursudvikling skal ses under et. Vores aktionærer har samlet set fået cirka nul i afkast over de sidste fem år. Banksektoren har med ganske få undtagelser den laveste kurs/indre værdi på fondsbørsen. Det viser med al tydelig, hvad de professionelle investorer mener, vi har vist af indtjeningskraft, og at de fremover forventer en meget lav indtjening.«

Socialdemokratiet argumenterer for, at der er tale om en meget målrettet finansiering, der ikke rammer almindelige lønmodtagere. Er du enig?

»Der er altså ikke bare et stor kar, man øse 1,5 mia. kroner op af år ud og år ind, uden at det får konsekvenser et eller andet sted i systemet.«