Jyske Banks dyre skilsmisse er snart tjent ind

Anders Dams ægteskab med BRFkredit betød en dyr skilsmisse med Totalkredit/Nykredit, men det tabte er ved at være indhentet, og Anders Dam inviterer nu andre pengeinstitutter med ombord. Det kriseramte landbrug er bankdirektørens største hovedpine.

Jyske Banks administrerende direktør Anders Dam har en smuk udsigt fra sit hjørnekontor i bankens hovedsæde i Silkeborg. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To fade med højtbelagt smørrebrød er gæstfrit sat frem på bordet, så efter en godt tre timer lang køretur fra København til Jyske Banks hovedsæde i Silkeborg får man lyst til blot at læne sig tilbage i stolen og nyde mad og den storslåede udsigt over Silkeborg-søerne badet i forårssol, som ordførende direktør Anders Dams hjørnekontor byder på.

Men det er trods alt ikke det, vi er kommet for, og der er også alt for mange spændende ting at tale med Anders Dam om – så vi forsøger at gøre det hele på én gang. Hurtigt kommer vi ind på tilstanden i det kriseramte landbrug, der for tiden giver store tab til landets pengeinstitutter, og vi konkluderer sammen, at situationen er meget alvorlig, da landbruget er et yderst vigtigt erhverv, særlig i de områder af landet, som nogle vil kalde for Udkantsdanmark.

Mødet med Produktionsdanmark

Den udskældte betegnelse bliver dog slet ikke nævnt, inden den positive bankdirektør hurtigt sætter en anden etiket på området.

»I er jo kommet til Produktionsdanmark! 60 pct. af den fysiske produktion foregår i Jylland, men vi er kun lidt under halvdelen af befolkningen her,« siger Anders Dam smilende.

Ikke desto mindre gør erhvervets store betydning det til noget, som der bruges meget tid og mange kræfter på hos de landbrugseksponerede bankdirektører, og dem hører Anders Dam også til. Men vi udskyder landbrugssnakken en kort stund og fokuserer i stedet på en succeshistorie for Jyske Bank og BRFkredit.

Da Anders Dam og Jyske Bank sidste år overraskende indgik ægteskab med realkreditinstituttet BRFkredit, betød det samtidig en hård og smertefuld skilsmisse fra samarbejdspartneren Totalkredit, der hører til i Nykredit-koncernen. Parterne var uenige om økonomien i bruddet, og en voldgiftssag blev i første omgang anlagt af Jyske Bank, der dog i stedet endte med at indgå et forlig med Nykredit. Bruddet med Totalkredit gav en bet til Jyske Bank, der måtte vinke farvel til omkring 250 mio. kroner årligt fra Nykredit i provision for de 60.000 Jyske Bank-kunder, hvis realkreditlån var blevet placeret i Totalkredit. I alt løb det op i lån for ca. 85 mia. kroner.

Gyngerne og karrusellerne

Men Anders Dam var hurtigt på markedspladsen med nye typer af boliglån i Jyske Bank finansieret via den nye partner BRFkredit, og målsætningen lød, at Jyske Bank på den lange bane skulle hente 40-45 mia. kroner af lånene hjem til egen koncern. Her vil hvert lån give en dobbelt så stor indtjening til Jyske Bank, som det gjorde, da det var placeret i Totalkredit. Jyske Bank-direktøren kan i dag glæde sig over, at salget af de nye lån er gået over al forventning.

»Vi har nu solgt boliglån for godt 41 mia. kroner. Når vi aflægger regnskab for tredje kvartal, vil det være min vurdering, at vi har hentet det ind, som vi tabte. Så er vi tilbage på det indtjeningsniveau fra boligdelen, som vi havde, da vi var leverandør til Totalkredit. Det er noget hurtigere, end vi havde troet. Vi havde i vores kalkulationer skønnet 12-15 mia. kroner på årsbasis, så det har overgået alle vores forventninger,« siger Anders Dam, der vurderer, at der kan hentes mere:

»Det vigtigste for os er først og fremmest at komme tilbage og have den indtjening, som vi ville have haft ved at være leverandør til Totalkredit. Og så er der selvfølgelig et potentiale for os, fordi det er kunder, som vi i forvejen kender. Det er også derfor, at vi ikke rigtig annoncerer, fordi vi har adgang til vores egen kundebase, hvor der stadig er masser at gå efter.«

Håber du at kunne lokke andre pengeinstitutter væk fra Totalkredit-samarbejdet og over til dig?

»Det står enhver frit at rette henvendelse til os, hvis de vil forsøge at indgå en aftale. Men lige nu er vi ikke aktivt opsøgende, for vi har rigeligt at gøre dels med den aktivitet, der er i BRF, og dels os selv,« siger Anders Dam.

Store omvæltninger

Fusionen med BRFkredit har ændret så meget i koncernen, at de seneste par regnskaber fra Anders Dam har været svære at tolke på. Han forventer, at når regnskabet for tredje kvartal i år er klar, vil man begynde at kunne danne sig et billede af koncernens underliggende indtjeningsevne som følge af fusionen.

Allerede nu har fusionen dog sat store spor. Jyske Banks regnskab for 2014 viste et overskud på 3,1 mia. kroner mod 1,8 mia. kroner i 2013, og af de 3,1 mia. kroner kom de 2,8 fra BRF. Alligevel svinger den jyske købmand sig stadig ikke højere op, end at fusionen er »et ganske godt match«. Han erkender samtidig, at han endnu mangler at vise aktionærerne, at det var en god idé at gå sammen. Aktierne blev konverteret ved kurs 295,9, og kursen er lige over 300, da vi besøger Anders Dam.

»Det er jo ingenting i forhold til hvordan andre banker har performet. Der må vi bare sige, at vi står over for en udfordring med at vise markedet, at det, vi har gjort, også er rentabelt for aktionærerne. Men jeg sidder med en viden om, hvordan det virker i dagligdagen, og der kan jeg bare sige, at der virker det altså,« siger han.

De efterfølgende dage er kursen steget, så aktien torsdag lukkede i kurs 317,9.

Landbruget giver bankerne hovedbrud

Men vi kommer ikke uden om landbruget, for det er en alvorlig trussel, som for det første giver bankerne store tab, men som også har store følgevirkninger i lokalsamfundene.

»Landbrugets situation er den store udfordring i den danske økonomi lige nu,« lyder det klart fra Anders Dam.

Berlingske Business har på det seneste beskrevet en række konkrete storlandbrug, der er gået konkurs. Heriblandt det såkaldte bondepalads Skovbækgård, hvor Jyske Bank står til at tabe 50 mio. kroner. 950 landbrug skønnes at være i akutte problemer, og heraf har Jyske Bank sin andel.

»Vi har 50-60 af dem. De er analyseret. Og vi er ved at afvikle 15 her i første kvartal. Det er langtfra 50 mio. kroner hver gang, men vi lærer af hver eneste sag,« siger Anders Dam.

I disse sager er det oftest kun realkreditinstituttet, der får sit pant hjem, mens banken taber hele udlånet.

»Førstepanterne holder som regel. Det er derfor, at DLR klarer sig, som de gør. Andenprioriteterne får nogle på hatten. Og det er typisk der, vi ligger med vores banklån,« siger Anders Dam og slår samtidig fast, at hver eneste af disse sager er meget triste at afvikle, da der er tunge menneskeskæbner bag.