Jyske Bank vil købe Nordjyske Bank

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Jyske Bank har forgæves forsøgt at sælge sin aktiepost i Nordjyske Bank, og nu vender banken rundt på en tallerken og lægger et bud på samtlige aktier i banken.

Jyske Bank byder 170 kr. per aktie i Nordjyske Bank, hvilket giver aktionærerne en præmie på 43 pct. sammenlignet med mandagens lukkekurs, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

Silkeborg-banken ejer i forvejen 38,47 pct. af Nordjyske Bank, som blev købt i 2015 til 115 kr. per aktie.

Købet skete, fordi Nordjyske Bank var ved at blive lagt sammen med Nørresundby Bank og skulle skaffe penge til handlen.

Det har ikke været meningen, at Jyske Bank skulle være aktionær på lang sigt, og i maj sidste år meddelte banken, at den ville forsøge at sælge Nordjyske Bank-aktierne.

- Ingen af forsøgene på at afhænde aktierne har imidlertid kunnet gennemføres, skriver Jyske Bank i en meddelelse.

Derudover påpeger banken, at kreditvurderingsinstituttet Standard & Poors, der fastsætter Jyske Banks kreditvurdering, har øget kapitalfradragene for ejerskab i andre finansielle virksomheder.

Det gør det ifølge Jyske Bank mindre interessant at være passiv aktionær i Nordjyske Bank, som man nu vil have kontrollen over.

- Jyske Bank anser Nordjyske Bank for en veldrevet bank med dygtige medarbejdere og med en stærk og attraktiv position i Nordjylland.

- En sammenlægning med Jyske Bank vil styrke denne position yderligere og for eksempel gøre det muligt at løfte langt større engagementer til gavn for erhvervsudviklingen i Nordjylland, skriver Jyske Bank.

Buddet på Nordjyske Bank værdisætter banken til 3,12 mia. kr., og Jyske Bank skal dermed betale 1,92 mia. kr. for de resterende aktier, hvis alle aktionærer takker ja.

Nordjyske Bank-aktien stiger tirsdag middag 40,8 pct. til 167,50 kr., mens Jyske Bank-aktien stiger 1,4 pct. til 388,80 kr.