Jyske Bank udvider forretningen i skattely

På trods af stor kritik af bankens rolle i skattely udvider Jyske Bank nu forretningerne kraftigt i det kendte skattely Gibraltar. Målet er at mere end fordoble markedsandelen i det lukrative område.

Jydske Banks filial i Gibraltar. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i den massive mediestorm, der har sået tvivl om Jyske Banks metoder og rådgivning i skattely og sendt bankens image i bund, har Jyske Bank sat gang i en voldsom udvidelse af forretningerne i det kendte skattely Gibraltar. Den lille britiske kronkoloni på Spaniens sydkyst har en særdeles attraktiv skatteprocent, og derfor vælger mange velhavende mennesker at slå sig ned på solkysten i Spanien og registrere forretningerne i Gibraltar. Og det lukrerer primært tre banker på; Jyske Bank og de to engelske storbanker Barclays og NatWest.

Nu har Barclays imidlertid valgt at lukke næsten samtlige forretninger i skattelyet, hvilket med dens markedsandel på 40 procent betyder, at op mod 17.000 kunder skal finde en ny bank. Mange af dem er Jyske Bank klar til at tage imod.

»Vi er i fuld gang med at kigge på, hvad der er af muligheder for os. Vi har også oprustet på medarbejdersiden, så vi har tilført yderligere medarbejdere både fra Danmark, men også lokalt har vi ansat nogle ekstra medarbejdere til at tage imod det ekstra rykind, der nu kommer af kunder fra Barclays. Og der kommer rigtigt mange, der nu er blevet lidt usikre på, hvordan deres fremtidige bankforhold skal klares,« siger Jens Lauritzen, Jyske Banks direktør for private banking i udlandet og udenlandske enheder.

Jyske Bank i Gibraltar har i øjeblikket omkring 5.000 kunder, hvoraf hovedparten er velhavere bosat på Spaniens solkyst, mens omkring 1.500-2.000 er bosat i Gibraltar. Blandt kunderne er også virksomheder, der handler med bunkerolie til skibe, forsikring, turisme og service.

»Der er også en ret stor advokatstand på Gibraltar, som tjener gode penge, og det er blandt andre nogle af dem, vi får ind som gode private banking-kunder. Nogle af dem, der ejer selskaber i Gibraltar, har vi også inde som private banking-kunder. Det er meget velhavende mennesker, der bor dernede,« siger Jens Lauritzen.

Velhavende kunder er også typisk lig med store forretninger for banken, og Jyske Bank i Gibraltar har da også gennemsnitligt de seneste ti år leveret et årligt overskud efter skat på knap 150 millioner kroner. I 2012 blev det til 110 millioner kroner svarende til mere end en sjettedel af Jyske Bank-koncernens samlede overskud.

Går efter velhavende kunder

Jyske Bank sidder i dag på omkring otte procent af markedet i Gibraltar, men har på baggrund af Barclays afgang som målsætning at komme op på hele 20 procent.

Engelske Natwest har meldt ud, at den ikke er i stand til at tage nye kunder ind foreløbig, og derfor er der mere eller mindre tale om et tag selv-bord for Jyske Bank, da de øvrige banker, der er til stede i Gibraltar, alle er nichebanker. Dog har regeringen i Gibraltar ifølge Jyske Bank planer om at stifte en statsejet bank for at hjælpe eventuelle kunder, der kommer i klemme i forbindelse med Barclays lukning.

Jyske Bank har med sit kendskab til de lokale kunder og virksomheder i Gibraltar udvalgt interessante potentielle kunder, som banken vil forsøge at få i folden. Gibraltars største er netop blevet kunde i Jyske Bank.

»Vi har netop fået Gibraltars største virksomhed som kunde. Og ejeren er blevet privatkunde, så det er vi særdeles tilfredse med. Nu er Gibraltar jo ikke noget stort land. Der bor 30.000 mennesker, og alle kender stort set alle, så når vi for eksempel får ham her som kunde, hører man jo om det i Gibraltar, og så bliver vi lige pludselig også interessante for andre kunder. Så det er noget, der spredes temmelig hurtigt dernede. Men vi er selektive, for vi vil ikke have samtlige 17.000 kunder. Det er jo relativt mange. Der er også mange af dem, der ligger uden for vores typiske forretningsgrundlag, som er erhvervskunder og velhavende private banking-kunder,« siger Jens Lauritzen.

Debat om skattely ændrer intet

Den seneste tids debat om Jyske Banks forretninger i skattely som Schweiz og Gibraltar har ikke fået Jyske Bank til at ryste på hånden, fortæller Jens Lauritzen.

»Nu er det jo primært en debat, der har kørt herhjemme i Danmark. Vi har nogle dansk bosatte kunder i vores Gibraltar-afdeling, men vi taler om under 100, så det er ikke en debat, der overhovedet har været på Gibraltar. Og det er ikke noget, der overhovedet har påvirket vores forretning eller de ting, vi ønsker at gå at lave dernede,« siger han.

Jyske Bank fik i 2010 en bøde på 12,8 mil-lioner kroner for at nægte at udlevere identiteten på en række kunder til de spanske myndigheder med henvisning til reglerne om bankhemmelighed i Gibraltar. Jyske Bank ankede derfor, men dommen blev stadfæstet af den spanske højesteret for mindre end en måned siden.

Dermed er Jyske Bank den første bank, der har fået en bøde for at overtræde et andet lands hvidvaskningslov. Trods spekulationer og beskyldninger om det modsatte afviser Jyske Bank dog klart, at banken medvirker til skatteunddragelse.

»Vi beskæftiger os ikke med skatteunddragelse. Vi medvirker ikke på nogen måde til skatteunddragelse, og alle de løsninger, vi laver med vores kunder, er lovlige løsninger. Gibraltar har en lav selskabsskat (ti procent, red.), og den er jo godkendt af EU. Det er der selvfølgelig nogle virksomheder, der finder meget attraktivt. For Jyske Bank betyder det ikke så forfærdelig meget, for vi er det, der hedder sambeskattet i koncernen. Det betyder, at vi betaler ti procent i skat på Gibraltar, men forskellen op til den danske erhvervsskat på 25 procent, det vil sige 15 procentpoint, betaler vi herhjemme i Danmark. Så samlet set er der altså ikke nogen skattemæssig fordel for Jyske Bank ved at være på Gibraltar. Men for andre virksomheder, afhængig af hvilke lande de kommer fra og deres skattemæssige konstruktioner, er der da en lav selskabsskat på Gibraltar,« siger Jens Lauritzen.

Berlingske Business har talt med skatteekspert Christen Amby, der forklarer, at udover skattebesparelsen vælger mange velhavende mennesker også Gibraltar for at undgå at betale arveafgift.

Hvor man i Danmark betaler boafgift, det vil sige, at det er boet, altså afdøde, der betaler, er det i Spanien arvingerne, der betaler arveafgift. Man betaler dog kun arveafgift for aktiver, der er i Spanien, så hvis aktiverne er placeret i Gibraltar, undgår man arveafgift.