Jyske Bank-topchef skyder Nordeas hvidvaskforslag ned

Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, afviser et forslag om et overnationalt hvidvasktilsyn, som Nordea er kommet med efter sager om hvidvask.

Ifølge Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, vil et hvidvasktilsyn i EU-regi være overflødigt, eftersom det nationale eftersyn allerede kan varetage opgaven tilstrækkeligt. Direktørens afslag kommer oven på et skuffende årsregnskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Det er overflødigt med et overnationalt banktilsyn i EU, som skal holde øje med banksektoren for at løse problemer med hvidvask.

Det mener Jyske Banks topchef, Anders Dam, som dermed skyder et nyt forslag fra Nordea ned.

»Vi har rigeligt at gøre med et nationalt tilsyn. Det er fint, at landene koordinerer med hinanden, men det er svært at se, hvad et overordnet tilsyn skal kunne bidrage med,« siger Anders Dam til Berlingske.

Nordea-topchef Casper von Koskull erkendte i tirsdagens udgave af Børsen, at hans egen bank ikke har været god nok til at håndtere problemer med hvidvask. Men bankerne kan ikke løse problemet alene, påpegede han.

»Vi har brug for en overnational myndighed, der kan sikre, at bankernes hvidvaskbekæmpelse er effektiv, og at alle banker er på samme niveau,« lød det fra Casper von Koskull.

Påbud skal lukkes, inden året er omme

I november 2018 fik Jyske Bank en række påbud fra Finanstilsynet efter et kontrolbesøg. Påbuddene handler i høj grad om, at banken ifølge tilsynet ikke i tilstrækkelig grad har været i stand til at kontrollere og sikre, at banken ikke vil blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme. Dette på trods af, at banken ifølge tilsynets redegørelse allerede har brugt betydelige ressourcer på at styrke sine foranstaltninger mod hvidvask og terrorfinansiering.

Spørger man Anders Dam, er han dog fortrøstningsfuld med hensyn til at kunne leve op til Finanstilsynets påbud. Så optimistisk er han, at han forventer at kunne ryste sig fri, inden året er omme.

»Vi regner med at lukke samtlige af vores påbud i løbet af tredje kvartal. Vi er godt i gang,« fortæller Anders Dam.

Netop den skarpe kontrol fra dansk side, som påbuddene fra Finanstilsynet er tegn på, er ifølge Anders Dam grund til, at et større europæisk kontrolorgan mod hvidvask er unødvendigt. Faren ved at placere kontrollen i EU-regi kan for ham være, at der vil komme for mange bureaukratiske lag i kontrollen, og at grundproblemerne med hvidvask vil blive overset ved en overdrevent fokus på enkelte sager.

»Vi føler, at vi i forvejen er underlagt et virkeligt effektivt tilsyn. Jeg synes, at man skal passe på med at kræve alt for mange forandringer på baggrund af enkelte sager,« siger han.

I stedet for et overnationalt tilsyn skal der i stedet fokuseres på at styrke det nationale tilsyn.

»Man skal kigge på lovgivningsprocessen. Er der nogle steder, hvor lovgivere selv kan medvirke til at anbringe kilder ved hvidvask?« spørger han.

Hvem køber Gibraltar?

Afvisningen om et overnationalt tilsyn følger i kølvandet på et generelt udfordrende år for Jyske Bank. Tirsdag offentliggjorde banken årsregnskab, som viste, at banken tjente 2,5 mia. kr. efter skat i 2018. Det var 643 mio. kr. mindre end i 2017. Egenkapitalforretningen landede dermed på 7,6 pct. i 2018, og koncernen forventer i 2019 at levere en forrentning af den gennemsnitlige egenkapital på seks-ti pct. efter skat.

Tilbage i januar i år kom det frem, at Jyske Bank har indledt en proces med henblik på et salg af datterbanken i Gibraltar. Ifølge Anders Dam skrider processen frem, og Jyske Bank regner med at kunne finde potentielle købere inden længe.

»Der er ikke andet at sige til det lige nu, end at processen med Gibraltar er i gang. Der er udleveret teasere, der er ved at blive åbnet datarum og så videre. Der kommer til at gå nogle måneder med at vurdere, om vi kan sælge det, som det er lige nu,« siger Jyske Bank-topchefen.

Ifølge Anders Dam er der ifølge tallene ikke noget, der tyder på, at der foregår hvidvask nede i Gibraltar, fordi banken er en »lavrisikobank«, der ikke tjener mere end to-tre pct. efter skat. Derfor er det på nuværende tidspunkt også svært at sige, hvor meget Jyske Bank kan regne med at tjene i størrelsesorden på salget, tilføjer han.