Jyske Bank-topchef: Landbrug i værste krise i min tid

Danske landmænd oplever den værste krise i årtier, og årsagen er i høj grad »krigen« mellem Vesten og Rusland. Netop derfor bør politikerne hjælpe landbruget ud af krisen, mener Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam.

Jyske Banks direktør, Anders Dam mener, at politikerne bør hjælpe landmændene i højere grad. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske landmænd er blevet sendt afsted som økonomiske soldater i første frontlinje i »krigen« mellem Vesten og Rusland. Derfor bør politikerne også være parat til at hjælpe med at afbøde skaderne i det pressede erhverv.

Den melding kommer nu fra én af de mest bramfrie personer i den danske banksektor, Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam.

»Det her påkalder sig den største opmærksomhed fra finanssektoren. Og den meget svære situation, som mange landmænd er kommet i, burde også påkalde sig politisk opmærksomhed,« sagde han mandag til Berlingske Business ved Finansrådets årsmøde.

Efter at Putin har sat en stopper for import af fødevarer fra Vesten, har varerne hobet sig op i Europa, hvilket har sendt kød-, mælke- og kornpriserne på deroute. Eftersom jordpriserne i forvejen var dalet voldsomt i kølvandet på krisen og mange landmænd er dybt forgældede, er situationen nu alvorlig for mange.

»Når jeg ser på dansk økonomi, så er landbruget den sektor, der har den største udfordring af alle. Og jeg anser det for at være den alvorligste krise, som jeg har været vidne til i den tid, jeg har været i bankverdenen,« siger Anders Dam.

Han forudser, at mange banker og realkreditinstitutter vil blive tvunget til at lukke pengekassen i overfor deres landbrugskunder.

»Det er et af de steder, hvor bankerne og realkreditten formentlig vil være meget påpasselige, fordi landbrugets udsigter er historisk ringe.«

Ikke overraskende er direktør for Landbrug og Fødevarer, Karen Hækkerup enig med bankdirektøren i, at hendes tidligere kolleger i regeringen bør strikke en løsning sammen, der kan være med til at støtte danske landmænd igennem en desperat periode.

»Vi ville ikke sige nej tak til en julepakke, hvis der var nogen, der havde sådan én,« siger hun til TV2 Finans og fortsætter:

»Jeg beder ikke om noget i kroner og ører. Jeg beder om en masse forskellige initiativer.«

Den tidligere socialdemokratiske minister peger blandt andet på, at en løsning kunne være at skabe at lave et fælles-europæisk overskudslager for frossent svinekød, så landmændene ikke er tvunget til at sælge til de nuværende priser, der ofte er lavere end forrentningen på deres lån.

Et andet tiltag kunne være at gøre mere for at støtte erhvervsfremstød på nye markeder, eksempelvis i Asien og Sydamerika.

»Vi har en masse landmænd, som har brug for hjælp. Og mit ønske er, at samfundet også får øjnene op for, at det kan blive nødvendigt at give en håndsrækning til nogle af dem, som i øvrigt skaber masser af arbejdspladser i Danmark.

Også Nationalbankdirektør Lars Rohde ser med bekymring på tilstanden i de danske svinestalde og kornmarker, efter den seneste tids fald i fødevarepriserne. Han fremhæver dog også, at mange landmænd har været i økonomiske problemer de seneste år på trods af høj indtjening i erhvervet.

»Vi har set, at en lang række landbrug - på trods af de gode tider i perioden mellem 2010-2013 - alligevel har været i vanskeligheder. Nu hvor priserne så falder, er der endnu flere landbrugsbedrifter, der kommer i svære vanskeligheder. Og det berør selvfølgelig også deres banker,« siger han til TV2 Finans.

Nationalbankdirektøren peger på, at der kunne være behov for en konsolidering, herunder opkøb, i landbruget, som der også er sket i andre erhverv.

»Jeg tror ikke, at jeg skal give hverken erhvervet eller den enkelte landmand gode råd. Men vi kan konstatere, at landbruget er meget tyndt kapitaliseret, altså har meget lille egenkapital i gennemsnit.«

I mange banker landet over kæmper man nu for at mindske tabene på landbrugskunderne og afveje, hvornår det er på tide at lukke pengekassen i, og hvornår det er bedre at øge lånene for at sikre fremtidige afkast. Det gælder også for Jyske Bank.

»Vi diskuterer med hver enkelt landmand, hvad vi skal gøre. Men jeg kan frygte, at i det omfang, at der er nogle, der må forlade gårdene, at det er svært at finde afsætningsmuligheder. Så hvis ikke de her afsætningspriser ændrer sig i løbet af de kommende år, så tror jeg, at vi står i en ganske alvorlig situation, når vi mødes til næste år, (til Finansrådets årsmøde, red.)« siger Anders Dam til Jyske Bank.

Og så kommer I måske også til at lukke for pengetilførslen til nogle af jeres landbrugskunder?

»Ja, eller også kommer vi til at overtage nogle gårde og ansætte landmændene som bestyrere, indtil tiderne bedrer sig. Der er flere muligheder, der skal tages i anvendelse,« siger Anders Dam.