Jyske Bank til modangreb på DR

Alle råbånd til udsendelsen »I Skattely« skal fremlægges, kræver Jyske Bank, der via bankens advokat har sendt et brev til DR. Men DR afviser kravet. Læs brevet her.

Anders Dam, direktør Jyske Bank , fotograferet i hovedkvarteret i Silkeborg. Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, har fået et forklaringsproblem efter DR-udsendelsen »I skattely« mandag aften. Banken kræver alle råbånd til udsendelsen lagt frem, men det krav ønsker DR ikke at imødekomme. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Jyske Bank er stærkt utilfreds med DR i forbindelse med dokumentaren »I Skattely«.

Udsendelsen er mis-visende, fordi 11 timers optagelse er skåret ned til ti minutter, og fordi Jyske Bank slet ikke yder skatterådgivning, mener banken.

Derfor skal DR lægge alle råbåndene til udsendelsen frem, lyder et krav fra Jyske Bank. Det fremgår af et brev, som Jyske Banks advokat, Michael Christiani Havemann, fra advokatselskabet Brix Jensen og Havemann har sendt til bestyrelsesformand i DR, Michael Christiansen, og generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Brevet blev afsendt i går.

Læs brevet her

I »DR Dokumentaren« udgav en journalist sig for at være en forretningsmand, som havde udsigt til en milliongevinst på salg af en mobilapp. I Jyske Banks schweiziske afdeling gav en medarbejder blandt andet råd om, hvordan »forretningsmanden« undgik at betale skat i Danmark. Mødet blev optaget med skjult kamera.

Jyske Bank afviser at have gjort noget galt. Og ordførende direktør hos Jyske Bank Anders Dam fremhæver, at banken, da den på forhånd fik vist optagelserne, bad om at få lov til at se det hele.

»Det har vi ikke kunnet få lov til. Nu har vi set udsendelsen i sin helhed, og vi synes, at det tjener sagen bedst, at vi får det hele at se, så vi kan rette ind, hvis der er noget at komme efter. Og vi mener ikke, at der er noget at komme efter,« siger Anders Dam.

»Vi undrer os såre over, at DR ikke tager udgangspunkt i vores skriftlige rådgivning, som er bankens officielle rådgivning til manden, idet banken ikke rådgiver om skat. Vi anbefaler netop, at manden bruger eksperter til den del, for Jyske Bank har ikke kompetencen til det. Han kan have nogle ideer, men han har ikke kompetencen og beføjelserne til at rådgive om skat,« siger Anders Dam.

Dokumentaren medførte i går en større mediestorm, hvor blandt andre statsadvokaten Jens Madsen var ude med riven efter Jyske Bank. Han kaldte rådgivningen for kritisabel og skruppelløs. Og han mener, at der er flere ting at tage fat i.

Dels at der bliver rådgivet til at manipulere med aftaledatoen for det produkt, der skal sælges. Ligeledes rådgiver Jyske Bank den fiktive forretningsmand fra DR til at værdisætte appen lavere for at slippe billigere i skat i forbindelse med, at vedkommende flytter ud af landet. Herudover er der også et fiktivt navnløst betalingskort i spil. Jens Madsen understreger, at det er Skat, der har kontrolmyndigheden på området.

De forhold, statsadvokaten beskriver, tager Jyske Bank ikke direkte stilling til i brevet. Derimod fremhæver advokaten en række forskellige forhold, som DR ikke har taget med i udsendelsen.

»DR omtaler hellere ikke den korrespondance, min klient førte med DRs fiktive forretningsmand, som netop understreger, at den pågældende skal søge rådgivning i både Danmark og England for at sikre, at både udflytning og indflytning foregår korrekt,« hedder det i brevet, hvori det ligeledes bliver beskrevet, at banken præsenterer forretningsmanden for en emigrationsmulighed, der er »en ofte og helt almindelig anvendt fremgangsmåde, som både de danske ministre og politikere samt de danske skattemyndigheder er fuldt bekendte med og har anerkendt i minimum de seneste 40 år.«

I DR vil man ikke følge opfordringen fra Jyske Bank.

Af hensyn til kilderne og medievirksomhedens muligheder for at fungere som journalister bliver råbånd af princip aldrig udleveret, fremhæver direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm.

»Vi har taget bestik af den rådgivning, der er givet og har udvalgt de klip, som er dækkende,« siger Anne-Marie Dohm, der afviser at kommentere brevet fra Jyske Banks advokat direkte

Men hun mener, at der er tale om, at banken rådgiver DRs fiktive kunde om skat.

»Vi forholder os til, hvad der blev vist i udsendelsen i aftes, og der bliver givet rådgivning om skat. Det gør der også i den skriftlige rådgivning, som der bliver givet fra bankens side,« siger Anne-Marie Dohm.

Fra politisk hold er der hurtigt kommet en større mængde kommentarer til sagen.

Enhedslisten vil have gjort råd om skatte-unddragelse strafbart. Det vil Socialdemokraterne ikke afvise, men partiet mener, at det først og fremmest handler om, at råd-giverne og bankerne skal sætte gang i en selvransagelse.

I bankernes brancheforening Finansrådet fremhæver man, at vi allerede i dag har en lovgivning, der gør det strafbart at rådgive om skatteunddragelse jævnfør den almindelige bestemmelse i straffeloven om medvirken.

Vicedirektør i Finansrådet Louise C. Mogensen påpeger, at hun ikke har indsigt i den konkrete sag og ikke kan udtale sig om den.

Men hun understreger, at Finansrådet naturligvis tager afstand fra rådgivning om skatteunddragelse.

»Det er ikke op til os at vurdere, hvor hårde straffebestemmelserne skal være. Det er politikerne, der laver lovene, og Finansrådets tilgang er, at bankerne naturligvis skal overholde gældende lov,« siger Louise C. Mogensen.