Jyske Bank slås på flere fronter

Jyske Bank skuffer både sig selv og analytikerne i første kvartal. Men slagsmålet med Nykredit-koncernen og kampen for at tilbyde det billigste boliglån har trukket tænder ud.

Anders Dam, direktør Jyske Bank , fotograferet i hovedkvarteret i Silkeborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jyske Banks ordførende direktør Anders Dam har travlt. Driften i hans bank er presset dels af de meget lave renter, dels af at danskerne ikke er tilbøjelige til at lukke op for forbruget og dermed hælde mere brændstof på bankernes motor. Samtidig har hans ægteskab med BRF Kredit betydet, at den vragede partner, Nykredit-Totalkreditkoncernen, dels har tilbageholdt provisioner for 12 mio. kr. siden 12. marts, dels har trukket Jyske Banks stik til sine systemer ud.

Det betyder, at Jyske Bank lige nu må arbejde manuelt med de lånesager, hvor kunderne f. eks. på grund af en skilsmisse skal have ændret deres fælles realkreditlån.

»Vi har omkring 100 skilsmisser om måneden, der involverer Totalkredit, og det er da blevet mere besværligt. Så vi skal have stillet nogle spilleregler op over for hinanden,« siger Anders Dam, der bekræfter, at Jyske Bank ikke længere har adgang til Totalkredits systemer.

Til gengæld kan han glæde sig over, at Konkurrencestyrelsen onsdag godkendte bankens køb af BRF Kredit, så vejen er banet, inden en ekstraordinær generalforsamling på mandag lægger de sidste detaljer i handlen på plads.

Jyske Banks udtrædelse af Totalkredit-samarbejdet har medført, at Jyske Bank nedskriver sine aktier i bankforeningen PRAS, der står bag samarbejdet, med 93 mio. kr., og det er med til at trække bankens resultat for første kvartal så langt ned, at både direktør og analytikere er skuffede.

Resultatet før skat i første kvartal blev på 418 mio. kr. mod 561 mio. kr. i det tilsvarende kvartal i fjor. Analytikernes forventninger lå i gennemsnit på 759 mio. kr.

»Jeg har det bedst, når vi ligger i omegnen af 600 mio. kr. før skat. Det gør vi ikke denne gang, og det er det forklaringer på,« siger Anders Dam og peger på aktienedskrivningen samt at det ekstremt lave renteniveau har ramt banken på flere måder - blandt andet ved at forskellen på ind- og udlånsrenterne, den såkaldte rentemarginal, er meget lav.

»Og det har vi jo selv medvirket til med vores nye boliglån,« siger Anders Dam.

Bankens konkurrent til etårige flekslån fra realkreditten er blandt de absolut billigste, men selv om de er med til at presse bankens renteindtjening ned, så sørger de på den anden side for, at Jyske Banks udlån ikke er gået i bakgear.

»Den underliggende udvikling i banken er jo et spejl af samfundet med stor opsparing og lavt forbrug. Hvis vi ser bort fra, at vi har lån 6,4 mia. kr. ud i de nye boliglån, så ville der have været svagt faldende udlån. Der er nok ingen tvivl om, at der er pres på marginerne og overkapacitet i sektoren,« siger Anders Dam.

I forhold til at komme ud af samarbejdet med Totalkredit, som han sammenligner med at skille Skotland fra Storbritannien, udveksler parterne i øjeblikket synspunkter via brev, og sagen har kurs mod enten en voldgift eller en retssag. Efter købet af BRF Kredit smed Nykredit-Totalkredit Jyske Bank ud af samarbejdet, mens Jyske Bank mener, at udsmidningen ikke er berettiget.