Jyske Bank: SIFI-stempel gør Moody's overflødig

Udsigten til at blive kategoriseret som systemisk vigtig bank, har fået Jyske Bank til at opsige sit samarbejde med kreditvurderingsbureauet Moody's efter 21 år.

»Vi har udsigt til at blive SIFI-pengeinstitut, og i det lys har det ikke længere værdi for os med en Moody's-rating. Derfor opsiger vi efter 21 år samarbejdet,« siger ordførende direktør, Anders Dam til Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Værdien i at blive stemplet som værende »too big to fail« er så stor for Jyske Bank, at banken ikke også har brug for en rating fra ét af verdens største ratingbureauer, Moody's.

»Vi har udsigt til at blive SIFI-pengeinstitut, og i det lys har det ikke længere værdi for os med en Moody's-rating. Derfor opsiger vi efter 21 år samarbejdet,« siger ordførende direktør, Anders Dam til Jyllands-Posten.

Staten i ryggen

At blive udpeget som SIFI-bank betyder kort sagt, at staten vil gribe ind, hvis banken er i vanskeligheder og i fare for at kollapse. Dermed har både kunder og investorer mindre risiko for tab.

Ifølge Anders Dam vil SIFI-stemplet have stor værdi, når banken skal ud og hente kapital på de internationale lånemarkeder.

»Vi har selvfølgelig undersøgt blandt dem, der låner os penge, om de lægger vægt på det eller ej. Og på den baggrund er vi kommet frem til den konklusion, at ratingen fra Moody's har en negativ værdi. Omkostningerne står ikke længere mål med værdien af ratingen,« siger han. 

Andre banker brokker sig

Dermed går Jyske Bank imod strømmen i forhold til landets største bank, Danske Bank og Finansrådet, der har brokket sig over, at det bliver for dyrt at være SIFI-bank.

Danske Bank erkender, at SIFI-stemplet også kan give noget værdi, men banken vil alligevel ikke følge Jyske Banks eksempel.

»SIFI indebærer et kvalitetsstempel, men vi har ingen intentioner om at ændre samarbejdet med vores tre ratingbureauer S&P, Moody's og Fitch, fordi internationale investorer efterspørger ratingen af de værdipapirer, vi udsteder,« siger Henrik Ramlau-Hansen, der er økonomidirektør i Danske Bank til Jyllands-Posten.

Jyske Bank har dog stadig et samarbejde med ét af de andre store ratingbureauer, Standard and Poors. Opsigelsen af samarbejdet med Moody's har virkning fra første april næste år.