Jyske Bank sælger fakturabelåning til Arbejdernes Landsbank

Jyske Bank har solgt porteføljen af danske fakturabelåninger, til Arbejdernes Landsbank. Handlen fordobler Arbejdernes Landsbanks markedsandel på factoring-markedet. (Opdateret kl. 12.43)

Gert R. Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, har købt den danske portefølje i Nordisk Factoring af Jyske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Længere kredittider, lavere renteniveauer og strammere likviditetskrav har øget mange virksomheders fokusering på factoring, der er et andet ord for belåning af fakturaer.

Factoring har været brugt i England i over 600 år, og går grundlæggende ud på, at en virksomhed sælger en vare eller tjenesteydelse, og derefter belåner hovedparten fakturaen hos et factoring-selskab. Fidusen for virksomheden er, at man får likviditet med det samme, i stedet for at vente på at kunden betaler, samt at hele administrationen vedrørende inddrivelse af det skyldige beløb bliver overdraget, mens fordelen for factoring-selskabet er, at man, i modsætning til et traditionelt banklån, har sikkerhed hos både kunden og den sælgende virksomhed.

Største risiko er falske fakturaer

"Generelt er der meget stor sikkerhed i factoring, og den største risiko er faktisk udstedelse af falske fakturaer, så derfor er det vigtigt at arbejde med seriøse kunder," siger Gert R. Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank.

Læs også: Jyske Bank får millionbøde for hvidvask

Arbejdernes Landsbank foretager allerede belåning af fakturaer for ca. 3 milliarder kr. årligt via datterselskabet AL Finans. Men nu har Arbejdernes Landsbank købt den danske portefølje i Nordisk Factoring, der er ejet af Jyske Bank.

Nordisk Factoring håndterer i dag erhvervsengagementer med et træk på omkring 250 mio. kr. og med en omsætning på ca. 3-4 milliarder kr. Ifølge Gert R. Jonassen vil give AL Finans efter købet af porteføljen fra Nordisk Factoring få en markedsandel på godt 10 pct.

"Factoring er en fordel for mange virksomheder. Eksempelvis er kommuner jo gode kunder for mange virksomheder, men de kan også være lang tid om at betale. Med factoring får virksomhederne øjeblikkelig likviditet, og så slipper de også for det administrative arbejde, der ligger i at inddrive pengene," forklarer Gertt R. Jonassen.

Tung administration

Netop det sidste er også en af hovedforklaringerne på købet af det 41 år gamle Nordisk Factorings danske forretning.

"Factoring skal være en strømlinet "fabrik" hvis det skal være en god forretning, for rent administrativt er det tungt at håndtere mange forskelligartede fakturaer. Det betyder også, at der er ganske høje kapacitetsomkostninger, og derfor er det et område, hvor størrelsen virkelig kan gøre en forskel på indtjeningen," siger Gert R. Jonassen.

Læs også: Arbejdernes Landsbank: Nu må vi videre

Han ønsker ikke at fortælle hvad Arbejdernes Landsbank har betalt for Nordisk Factorings danske forretning, men ifølge det seneste regnskab var egenkapitalen i Nordisk Factoring på knap 37 mio. kr. og bundlinjen på minus 13,6 mio. kr., så købssummen er formentlig relativt beskeden.

Nordisk Factoring beskæftiger ca. 34 medarbejdere, hvoraf de 12 vil følge med over i AL Finans.