Jyske Bank: Pænt Nordea-regnskab på stort set alle poster

De fleste poster i Nordeas regnskab for andet kvartal endte tæt på det ventede, men helt nede på bundlinjen er mindre skat med til at løfte bundlinjen ganske pænt.

Foto: Torben Christensen. Der er i regnskabet indikation på, at presset på nettorenter er aftagende, hvilke koncernchef Casper von Koskull også fremhæver, (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

Det er vurderingen fra analytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen, der tror på en god dag på aktiemarkedet for Nordea-aktien.

Han hæfter sig specielt ved tre ting i regnskabet:

Mindre pres på nettorenter, ventede stigende nedskrivninger i andet halvår samt positive toner om kernekapitalprocenten.

Der er i regnskabet indikation på, at presset på nettorenter er aftagende, hvilke koncernchef Casper von Koskull også fremhæver i en kommentar.

»Det bliver spændende, om det virkeligt er et vendepunkt, og om der indtræder en stabilisering af presset. Det blev dog også indikeret i regnskaberne fra storbankerne SEB og Handelsbanken,« fremhæver Thomas Eskildsen over for Ritzau Finans.

Fordelt på lande tror han dog ikke, at presset er aftagende i Danmark, men måske nok i lande som Norge og Sverige.

Ser stigende nedskrivninger

Nordea ser stigende nedskrivninger i andet halvår, men det er på et lavt niveau og bekymrer ikke analytikeren.

»I kvartalet var der øgede hensættelser inden for olie- og offshore, som det også var tilfældet i regnskabet fra DNB. Jeg tror også, at det er det, der vil løfte nedskrivningerne resten af året. Ellers vurderer jeg, at kreditkvaliteten er god,« siger han.

Den tredje ting, som han finder interessant, er, at banken skønner, at kapitalkravene fra myndighederne vil munde ud i et krav om en kernekapital på 17 pct. eksklusive den såkaldte managementbuffer på 100-150 basispoint.

Kernekapitalprocenten er efter andet kvartal 16,8 pct.

Største overraskelse på nettooverskud

Den største overraskelse i forhold til forventningerne ligger i nettooverskuddet. Det kan ifølge Thomas Eskildsen forklares ved mindre end ventet skat.

Tilsyneladende beskattes provenuet fra salget af Visa Europa, som Nordea havde en ejerandel i, nænsomt. I alt indtægtsføres 151 mio. euro som indtægter efter skat.

Driftsoverskuddet i Nordea var i kvartalet 1223 mio. euro mod 1006 mio. euro i første kvartal.

Skatten i andet kvartal var 227 mio. euro, hvilket stort er det samme som af det godt 200 mio. euro mindre driftsoverskud i første kvartal. Da var skatten 224 mio. euro.

Samlet er Thomas Eskildsen positivt overrasket og venter, at aktien stiger op til et par procent ved åbningen. Nordea-aktien lukkede tirsdag i 57,60 kr. i København.