Jyske Bank overgår egne forventninger

Resultatet i Jyske Banks halvårsregnskab ligger væsentligt under resultat fra samme periode sidste år, men ser man bort fra sidste års indtægtsførsel af badwill er der fremgang på de fleste områder.

Jyske Banks direktør Anders Dam - Her i hovedsædet i Silkeborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jyske Bank går tilbage regnskabsmæssigt, men det skyldes udelukkende en ekstraordinær indtægt fra BRFkredit i samme periode sidste år, som Jyske Bank ikke har i år. Ser man bort fra den, er der fremgang på de fleste punkter i Jyske Bank.

Bankens halvårsregnskab viser en stigning i basisindtægterne til 4.472 mio. kr. i første halvår fra 3.712 mio. kr. ekskl. indtægtsførslen af badwill på 2.360 mio. kr. i samme periode året før.

Resultatet før skat lander på 1.803 mio. kr. i første halvår mod 443 mio. kr. ekskl. indtægtsførslen af badwill på 2.360 mio. kr. i første halvår 2014.

»Med et resultat før skat på 1.803 mio. kr. leverer Jyske Bank-koncernen et resultat for 1. halvår 2015, der er klart bedre end vores forventninger,« siger ordførende direktør Anders Dam.

Udover stigningen i basisindtægterne er et stort fald i nedskrivningerne også med til at sikre det forbedrede resultat i landets tredje største bank. Således falder nedskrivningerne til 351 mio. kr. i første halvår i år fra 838 mio. kr. i første halvår sidste år. Det skyldes primært forbedringer i samfundsøkonomien og dermed kundernes økonomi.

»Som følge af forbedrede økonomiske konjunkturer falder nedskrivninger under basisresultat til 351 mio. kr. heri indgår et ledelsesmæssigt skøn på 270 mio. kr. på grund af stigende renter og det forlængede importstop af danske varer til Rusland, der især rammer landbruget,« siger Anders Dam.

Også basisomkostningerne falder kvartal for kvartal i Jyske Bank, hvilket afspejler effekten af bankens organisationstilpasninger, der bl.a. har medført en reduktion på 332 medarbejdere siden 30. april 2014. Jyske Bank-koncernen er nu nede på 4.112 medarbejdere, men vil ifølge tidligere udmeldinger ned på 4.000 medarbejdere.

Det samlede udlån stiger fra 362 mia. kr. ultimo 2014 til 375 mia. kr. ved halvåret. Det udgøres af 234 mia. kr. på realkreditudlån - en stigning på 15 mia. kr. siden årsskiftet - og 114 mia. kr. på bankudlån - et fald på seks mia. kr. siden årsskiftet.

Anders Dam melder, at Jyske Bank fortsat har godt gang i salget af boliglån, og at integrationen af BRFkredit forløber bedre end forventet.

»Fremgangen for de nye boliglån fortsætter, og der er pr. 30. juni ydet boliglån for 47 mia. kr. og aktuelt for 50 mia. kr. Fusionen med BRFkredit er samlet set foran planen, og der er i 2. kvartal gennemført IT-konvertering af BRFkredit Bank til Jyske Bank,« siger Anders Dam.Jyske Bank har nu ændret i forventningerne til de samlede integrationsomkostninger ved fusionen med BRFkredit, så de lyder på 100-150 mio. kr. mod den seneste udmelding på 150-200 mio. kr.

Samtidig forventes alle omkostnings- og indtjeningssynergier at få fuld årseffekt allerede medio 2018 mod det tidligere udmeldte ultimo 2018.

Rent resultatmæssigt præsterer BRFkredit også en fremgang og leverer et resultat før skat på 362 mio. kr. i første halvår, hvilket er væsentligt over resultatet på 53 mio. kr. i første halvår 2014.

Resultatet betyder, at primoegenkapitalen forrentes med 13,1 pct. p.a., hvor forrentningen i første kvartal 2014 lød på 5,1 pct. p.a., hvis man ser bort fra indtægtsførslen af badwill på knap 2,4 mia. kr.

»Periodens resultat forrenter primoegenkapitalen med 13,1% p.a., og den egentlige kernekapitalprocent stiger til 16,1, hvilket bekræfter styrken af koncernens kapitalgrundlag og stiller koncernen gunstigt i forhold til vækst, krav fra Standard & Poor’s, nye lovkrav samt eventuelle opkøb, aktietilbagekøb eller udbytte,« siger Anders Dam.

Finans-TV: Stærkt halvår for Jyske Bank