Jyske Bank opjusterer

Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, tjente 345 mio. kr. før skat i andet kvartal. Det er mindre end i andet kvartal af 2008, men væsentligt bedre end resultatet for de første tre måneder af 2009 (Opdateret kl. 10.10)

"Vi har set en tilfredsstillende indtjening i 2. kvartal. Resultatet er positivt påvirket af poster af engangskarakter under omkostningerne i størrelsesordenen 100 mio. kr," siger Anders Dam, koncernchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Jyske Bank valgte overraskende at fremrykke offentliggørelsen af hovedtallene for udviklingen i de første seks måneder af 2009. Halvårstallene var nemlig først ventet offentliggjort 25. august.

Årsagen til den tidlige offentliggørelse skal formentlig findes i det faktum, at udviklingen for banken generelt set har været positiv, på trods af at dansk økonomi befinder sig midt i en recession.

"Konditionerne taget i betragtning et af mine bedste kvartalsregnskaber, og jeg har fremlagt 49", siger Jyske Banks førstemand, Anders Dam, til nyhedsbureauet RB-Børsen.

Stigende indtægter og faldende nedskrivninger
I andet kvartal steg bankens basisindtjening før nedskrivninger til 843 mio. kr. mod 604 mio. kr. i første kvartal og 621 mio. kr. i andet kvartal 2008.

Nedskrivingerne på udlån endte på 377 mio. kr., hvilket var væsentligt mindre end de 649 mio. kr. der blev nedskrevet med i første kvartal, men ikke overraskende langt mere end nedskrivningerne på blot 66 mio. kr. i andet kvartal 2008, inden finanskrisen for alvor brød ud i lys lue.

Også beholdningsindtjeningen viste positive takter, med et kvartalsplus på 80 mio. kr. mod 72 mio. kr. i første kvartal. Tallet kan ikke sammenlignes med andet kvartal sidste år, fordi Jyske Bank har valgt ikke længere at kursregulere en stor andel af obligationsbeholdningen.

Omvendt trækker bidrag til Det Private Beredskab, der i andet kvartal blev mere end fordoblet til 201 mio. kr. mod 94 mio. kr. i første kvartal. Samlet set betød det, at resultatet før skat endte på 345 mio. kr. mod minus 67 mio. kr. i første kvartal og plus 420 mio. kr. i andet kvartal sidste år.

Opjusterer helårsforventningerne
På baggrund af den seneste udvikling har Jyske Bank valgt at opjustere forventningerne til hele 2009 med 300 mio. kr. før afkastet af bankens investeringer, der af gode grunde er svære at forudsige.

Ved fremlæggelsen af årsregnskabet skrev banken, at man forventede en basisindtjening før nedskrivninger på niveau med 2008, som endte på 2,4 milliarder kr. og nedskrivninger på omkring 1 pct. af udlånet.

De forventninger blev sænket ved præsentationen af tallene for første kvartal, hvor nedskrivningerne blev vurderet til at blive tættere på 1,25 pct. Men da Jyske Bank i første halvår har tjente knap 1,5 milliarder kr. før nedskrivninger, har man altså valgt at opjustere tallene.

"Andet kvartal har været god for Jyske Bank på mange måder. Markedskonditionerne har gjort, at vi har kunnet få bedre priser for vore produkter og omkostningerne er under kontrol og den kombination gør, at vi kan opjustere," fremhæver Anders Dam over for RB-Børsen.

Jyske Bank nævner dog også, at halvårsresultatet er positivt påvirket af engangsposter på udgiftssiden på ca. 100 mio. kr.