Jyske Bank melder DR-journalister til politiet

DRs dokumentarserie om skattely skaffer nu to af programmets journalister en politianmeldelse på halsen.

Foto: Torben Christensen.
Læs mere
Fold sammen

Bag anmeldelsen til politiet i Schweiz står Jyske Bank, der mener, at journalisterne har benyttet sig af ulovlige metoder i deres forsøg på at bevise, at banken rådgiver sine kunder om, hvordan de kan begå skattesnyd.

Journalisterne har optaget flere møder i banken med skjult kamera, og det er ikke lovligt, mener Jyske Bank.

»Jyske Bank tager stærkt afstand fra DRs metoder. Optagelser foretaget med skjult kamera er en kriminel handling i Schweiz. Derfor har de berørte medarbejdere og Jyske Bank (Schweiz) indgivet politianmeldelse mod de ansvarlige i DR,« skriver banken i en pressemeddelelse.

Tredje udgave af programserien »I skattely« bliver sendt mandag aften klokken 20.40, og ifølge DR kan man i udsendelsen se, hvordan en journalist forklædt som forretningsmand får en række råd til, hvordan man skal styre uden om de danske skattemyndighedernes søgelys.

Rådene bliver givet af Jyske Banks formuerådgiver i Schweiz, Henrik Löwe, der blandt andet rådgiver DRs fiktive forretningsmand til at flytte sine patenter ud af Danmark til et skattely i Gibraltar og samtidig værdisætte sine patenter for lavt, så Skat vil opkræve mindre, når værdierne tages ud af landet.

Ifølge Jyske Bank viser DRs dokumentar kun ganske lidt af det forløb og den rådgivning, der rent faktisk er foregået, og dermed viser DR heller ikke hele sandheden, lyder anklagen.

»Der er foregået en massiv overvågning med i alt 11 timers skjulte optagelser, som er blevet redigeret og klippet ned til nogle få minutter i udsendelsen, uden at baggrunden og den rigtige sammenhæng for Jyske Banks kommentarer og rådgivning fremgår. DR har nægtet banken at se alle optagelser,« oplyser banken i sin pressemeddelelse, hvor man yderligere understreger, at der ikke er overtrådt regler.

»Jyske Bank har ikke foretaget sig noget ulovligt, men tværtimod anbefalet lovlige løsninger til »kunden« modsat hans ønske. Bankens anbefalinger tager udgangspunkt i, at »kunden« gør opmærksom på, at han vil betale mindst muligt i skat, at han er blevet rådgivet til at flytte ud af Danmark, og at der ikke er indgået en aftale om salg af hans produkt,« oplyser banken.

»Det er stærkt kritisabelt, at DRs journalist med en fiktiv historie forsøger at få bankens medarbejdere til at foretage sig noget ulovligt, hvilket dog ikke lykkes,« tilføjes det.

Ifølge Jyske Bank har man ligeledes skriftligt gjort DRs fiktive forretningsmand opmærksom på, at »banken ikke opfordrer til ulovlige transaktioner eller forhold«, og at man fraråder »den af »kunden« selv foreslåede løsning med at flytte penge til et offshore selskab med henblik på at unddrage skat«.