Jyske Bank køber BRFkredit billigt

Jyske Bank overtager BRFkredit, der drives videre som selvstændigt datterselskab under Jyske Bank. Opkøbet vurderes til at koste 7,5 mia. kr., væsentligt mindre end BRFs egenkapital på 10 mia. kr.

Jyske bank offentliggjorde 2013-regnskabet mandag aften og fortalte samtidigt, at banken overtager BRFkredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Et nyt finansielt supermarked er dannet i Danmark. Således overtager landets tredjestørste bank, Jyske Bank, nu realkreditinstituttet BRFkredit, der fortsætter som et selvstændigt datterselskab under Jyske Bank.

Dermed opstår endnu et finansielt selskab, der kan levere hele den finansielle pakke og tage kampen op mod giganterne Danske Bank, Nordea og Nykredit som totalleverandør af finansielle produkter til alle kundegrupper. Og det ser ud til, at Jyske Bank gør en god handel. Betalingen sker nemlig med nyudstedte aktier, der værdiansættes til 7,4 mia. kroner baseret på Jyske Bank-aktiens lukkekurs mandag. Dertil kommer en kontant betaling til BRF Holding på 100 mio. kroner. Det er væsentligt mindre end BRFkredits egenkapital på ti mia. kr.

Jyske Bank og BRFkredit satte allerede turbo på samarbejdet i efteråret, da en aftale med BRFkredit muliggjorde Jyske Banks højtprofilerede konkurrent til F1-lånet. Udover at boliglånet er finansieret med Jyske Banks eget indlån, er det nemlig BRFkredit, som leverer finansieringen via realkreditobligationer, og den er nu sikret permanent.

Det er da også en af fordelene ved opkøbet, siger Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam.

»Det betyder, at nu kan vi fastholde lånene. Hvor vi kunne være nervøse for, om vi tørrede ud i finansieringsmulighed, så har vi nu finansiering så langt øjet rækker, fordi BRFkredit er så stærk kapitalmæssigt, som de er,« siger Anders Dam.

Opkøbet ventes hurtigt at løfte indtjeningen via synergier på såvel indtægterne som omkostningssiden. Når sammenlægningen er fuldt implementeret, forventes den at skabe mindst 600 mio. kr. i årlige synergier fordelt med ca. 300 mio. kr. på omkostninger og ca. 300 mio. kr. på indtjening, forklarer Anders Dam.

Ifølge Anders Dam var det Sven Blomberg, adm. direktør for BRFkredit, der henvendte sig i foråret 2013 og første gang luftede ideen om en fusion. Siden har der pågået hårde forhandlinger, siger Anders Dam, der betegner den endelige aftale som »en fair aftale« for begge parter.

Fusionen er konstrueret på den måde, at Jyske Bank overtager samtlige aktier i BRFkredit fra ejeren BRF Holding, mens man betaler ved at udstede nye aktier i Jyske Bank svarende til 25 procent af den samlede aktieandel.

Udtræder af Totalkredit

Mandag aften sendte Nykredit en meddelelse ud om, at de forventer, at dette opkøb betyder, at Jyske Bank træder ud af Totalkreditsamarbejdet. Jyske Bank har sammen med blandt andre alle de lokale pengeinstitutter benyttet Totalkredit efter salget til Nykredit i 2003, men Jyske Bank må træde ud, mener Nykredit, fordi det efter samarbejdsaftalen mellem Totalkredit og de enkelte pengeinstitutter ikke er muligt at markedsføre og formidle realkreditlån fra flere aktører.

Anders Dam kunne mandag aften ikke sige, hvad der sker på den front.

»Nykredit har skrevet, at de forventer, at vi træder ud af det her. Og det er en reel betragtning fra deres side, og det skal vi have en drøftelse med dem om i morgen,« siger han.

Han kunne derfor heller ikke sige på nuværende tidspunkt, sige om Jyske Bank vil forsøge at trække alle deres kunders realkreditlån over i BRFkredit efter fusionen, da det afhænger af den aftale, Anders Dam skal tale med Nykredits koncernchef Michael Ramussen om tirsdag.

Sven Buhrkall ventes at fortsætte som formand for Jyske Bank-bestyrelsen, mens BRFkredits nuværende formand, Oluf Engell, sammen med Jens A. Borup ventes at blive næstformænd. Samtidig vil Sven Blomberg blive vice-ordførende direktør i Jyske Bank med ansvar for BRFkredit samt enhederne Private Banking Udland og Forretningsservice.

Koncernen får en samlet kundebase på cirka 900.000 kunder, 149 afdelinger og cirka 4.600 medarbejdere.