Jyske Bank bygger stort kontorhus i hjembyen

Landets tredjestørste bank bygger kontorhus med eksterne lejere på stor grund, som var strandet hos BRF. Flere virksomheder kan blive lejere hos Jyske Bank, som måske sikrer sig en gevinst i kølvandet på købet af BRF.

For 110 millioner kroner bygger Jyske Bank et kontorhus, som dels skal rumme 200-300 Bankdata-ansatte, dels et centralkøkken til bankens stabsfunktioner, hvor flere og flere munde skal mættes. Animation fra Årstiderne Arkitekter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en samlet investering på omkring 150 millioner kroner er Jyske Bank i gang med at tage et usædvanligt skridt i retning mod ejendomsudvikling, som kommer til at ske på en af de mest omtalte erhvervsgrunde i bankens midtjyske hjemby, Silkeborg.

Storbanken har netop fået byggetilladelse til en cirka 7.000 kvm stor kontorbygning, som primært skal huse 200-300 IT-folk fra den fælles datacentral Bankdata. Virksomheden har hidtil holdt til i en del af Jyske Banks hovedkompleks i centrum af Silkeborg, men har haft vokseværk.

»Samtidig kan vi godt bruge pladsen, for i takt med bankens udvikling er nogle funktioner inden for kundesupport, service og backoffice blevet centraliseret. Desuden bygger vi et nyt produktionskøkken – det nuværende i vores hovedsæde blev bygget til at betjene 700-800 medarbejdere, men nu er vi omkring 1.300,« siger bankdirektør Leif F. Larsen til Berlingske Business.

Kontorhuset er tegnet af Årstiderne Arkitekter, og byggeriet står banken i cirka 110 mio. kr.

Og jorden, huset bliver opført på, har en helt speciel historie. Den er en del af den såkaldte Neckelmann-grund, som tidligere husede Silkeborgs største arbejdsplads, der farvede stof og tekstiler til biler. For et par år siden flyttede den sidste produktion til Polen, men allerede i 2007 var Neckelmann-arealerne blevet købt af udviklingskoncernen Nordicom for 135 mio. kr.

Dengang – lige før finanskrisen – havde Nordicom store planer: Der skulle være indkøbscenter og bygges både boliger, hotel og kontorer. Planerne blev dog aldrig realiseret på grund af lokal modstand og tiderne.

Senere lancerede Nordicom knap så store planer om et bilhus, men heller ikke de planer blev til noget.

Neckelmann-grunden lå næsten brak – dog med lejeindtægter fra mindre firmaer, der benyttede de gamle bygninger – og den strandede investering bidrog til, at Nordicom gennem flere år har balanceret på gravens rand. For at overleve har Nordicom solgt udviklingsprojekter fra, forsøgt at omdanne sig til rent ejendomsselskab og skåret benhårdt på alle omkostninger. Sågar er det lille hovedsæde flyttet fra lejede lokaler på Kongens Nytorv til en Nordicom-bygning i det mere ydmyge Nordvest-kvarter.

Hele tiden har Nordicom været afhængig af fortsat velvilje fra en stribe långivere, deriblandt BRFkredit, som tidligere i år blev overtaget af Jyske Bank – efter et par hårde år med store tab og hensættelser på sine erhvervsudlån.

I juli købte Jyske Bank Neckelmann-arealer på 72.000 kvm af Nordicom til en pris på 40 mio. kr. Men spørgsmålet er, hvor mange af de penge, der har været en reel udgift, og hvor mange der bliver ført tilbage til BRFkredit som långiver. Det er svært at aflæse ud af regnskaber og meldinger fra de involverede parter.

Cirka en tredjedel af den tilkøbte grund er ifølge Leif F. Larsen reserveret til banken selv inklusive det kommende kontorhus, som kan udvides til 20.000 kvm. På resten af grunden har bl.a. et dækcenter lejet sig ind, og de arealer kan eventuelt udvikles til en erhvervspark, som gerne skal sælges fra på et tidspunkt, helt eller delvis.

»Kontorhuset står klar i april 2016, og for de øvrige arealer forventer vi, at en lokalplan vil være klar om halvandet år. Der kan både være private virksomheder og offentlige funktioner, og vi har fået mange henvendelser fra interesserede,« siger Leif F. Larsen.

Erhvervskorridor

Den store Neckelmann-grund – både Jyske Banks del og Nordicoms tibageværende del – indgår i den såkaldte Erhvervskorridor, et stort område klos op ad den kommende motorvej, som åbner i løbet af 2016. Kommunen håber, at motorvejen – der går fra Aarhus til Herning – kan sætte gang i lokal erhvervsudvikling, og på rådhuset er der stor tilfredshed med, at Jyske Bank bygger et stort kontorhus som første nye projekt i korridoren.

På landsplan venter storbanken ikke, at fusionen med BRFkredit udløser større mængder kvadratmeter i overskud. I første omgang bliver det begrænset til, at Jyske Bank afvikler sine lokaler i Lyngby og flytter sin bankfilial ind i BRFs nærliggende hovedsæde.

Nok er der varslet besparelser – eller omkostningssynergier, som det hedder på børssprog – og gennemført fyringer som led i fusionen, men strategien er at bevare både Jyske Bank og BRF som selvstændige varemærker. Det sker formentlig med en skelen til tidligere og mere hårdhændede finansfusioner, hvor f.eks. Danske Banks nedlæggelse af BG Bank udløste stor kundeafgang.